Opiskelijatarinoita

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Opiskelijatarinoita

Kokemuksia opistovuodesta


KAUPPATIEDE

”Kun tieto opiskelupaikasta tuli, en voinut olla itsestäni ylpeämpi” – välivuosi opistolla mahdollisti pääsyn yliopistoon ja siirtymisen suoraan toiselle vuosikurssille

– Valmistuin keväällä 2022 ylioppilaaksi ja heti samana keväänä hain opiskelemaan kauppatieteitä. Todistukseni ei kuitenkaan riittänyt eikä pääsykokeista tullut tarpeeksi pisteitä, että koulupaikka olisi auennut. Edessä oli siis välivuosi, enkä ollut aluksi yhtään varma, miten sen tulisin viettämään. Kaverini vinkkasi väyläopinnoista Etelä-Pohjanmaan Opistolla. Siellä oli tarjolla monen eri alan väyläopintoja ja koska halusin edelleen pyrkiä kauppakorkeaan, päätin hakea kauppatieteiden opintolinjalle, Milja Latvala kertoo.

Sanna Rajamäki päätti lukionsa vuotta aiemmin ja päätyi yhden välivuoden jälkeen Latvalan opiskelukaveriksi opistolle.

– En ollut varma mitä haluaisin lähteä opiskelemaan, joten pidin lukion jälkeen yhden välivuoden töitä tehden. Kuulin ystäviltäni positiivisia kokemuksia kauppatieteistä ja hetken alaa tutkittuani päätin pyrkiä kouluun sisälle.  Kävin korottamassa yo-arvosanojani ja halusin muutenkin varmistaa pääsyni yliopistoon, joten aloin pohtia myös avoimen yliopiston väylän mahdollisuutta. Muutama ystäväni oli ollut Etelä-Pohjanmaan Opistolla aiemmin, joten heidän inspiroimana päätin itsekin hakea sinne.

Lue koko tarina

KASVATUSTIEDE / PSYKOLOGIA / MONIMUOTO-OPINNOT

Monimuoto-opinnot mahdollistavat opiskelun kaikissa elämäntilanteissa

Seinäjokinen Salla Saarinen opiskelee Etelä-Pohjanmaan Opistolla kasvatustiedettä ja psykologiaa monimuoto-opintoina. Tavoitteena on ammatillinen lisäkoulutus ja suuntautuminen uudelle urapolulle. Opiskelu uudelle alalle konkretisoitui Saarisen palatessa takaisin Suomeen Uudesta-Seelannista, jossa hän asui perheineen lähes kymmenen vuotta. Tie vei kasvatustieteen ja psykologian opintojen pariin Etelä-Pohjanmaan Opistolle, jossa niitä oli mahdollisuus suorittaa kätevästi monimuoto-opintoina.

– On hyvä pohtia omia lähtökohtia. Itsenäinen opiskelu vaatii selkeät raamit, itsekuria ja järjestelmällisyyttä. Jos olet opiskelija, joka saa enemmän yhteisestä aivoriiheilystä irti, niin itsenäisesti avoimessa yliopistossa opiskelun sijaan kannattaa valita monimuotototeutus.

Lue koko tarina
SOSIAALI- JA TERVEYSALA

Ehdottomasti, tottakai ja iliman muuta, sanovat entiset sote-linjalaiset siihen, kannattiko opistovuosi

Opiston sosiaali- ja terveysalan opintolinjalla lukuvuonna 2021–2022 opiskelleet opiskelijat pistäytyivät opistolla keväällä 2023 ja muistelivat opistovuottaan yhdessä opettajansa Terhi Silvendoinin kanssa. Terasa Salo Kortesjärveltä päätyi Seinäjoen ammattikorkeakouluun opiskelemaan sairaanhoitajaksi, Jussi-Matti Suomela Laihialta sai opiskelupaikan Savonlinnan ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajakoulutuksesta, Julia Pohjola Kauhajoelta aloitti opintonsa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa sosionomikoulutuksessa ja Hämeenkyröstä lähtöisin oleva Siiri Hollo pääsi opiskelijaksi niin ikään sosionomiksi Savonlinnan ammattikorkeakouluun. Ryhmän yhteishenki ja yhteisöllisyys kantavat opistovuoden jälkeenkin niin, että myös opiskelijatarinakysymyksiin he vastailivat yhdessä tuumin.

Lue koko tarina

KASVATUSTIEDE

”Opettaja aina tukena!”

Tanja Antila työskentelee opiston Päiväkoti Pääskysaaressa lastenhoitajana ja päiväkodin varajohtajana. Samalla hän opiskelee opistossa avoimen yliopiston kautta kasvatustieteitä.

– Minulla on ollut aivan ihana opettaja tukena matkalla koko ajan. Häneltä olen aina voinut kysyä, jos on ollut jotain epäselvää. Hän on kannustanut, ohjeistanut ja tsempannut vaikeina hetkinä, kun matkan varrella ei aina ole ollut helppoa yhdistää työtä, perhettä ja koulua. Yhteiset tapaamisemme muiden opiskelijoiden kanssa ovat vahvistaneet motivaatiota, ja ryhmätehtävät tai yksilötehtävät on voinut jakaa muiden ryhmän jäsenten kanssa keskustelemalla ja saamalla vertaistukea.


Lue koko tarina
TANSSI

”Opistovuosi oli elämäni paras vuosi”

Verna Salo opiskelee parhaillaan tanssin perustutkintoa Lapin Urheiluopistossa Rovaniemellä. Sitä sitä ennen hän opiskeli opistolla esittävän taiteen opintolinjalla lukuvuonna 2020–2021. Hän kertoo opistovuoden olleen ehdottomasti hänen elämänsä merkityksellisin vuosi, ja näin hän kuvailee sitä, miten päätyi opistolle ja millaisia ajatuksia opistovuosi nyt hänessä herättää:

– Minulla on ollut sisäinen palo tanssimiseen jo aivan pienestä pitäen, mutta ei mahdollisuuksia sen harrastamiseksi. Kuvittelin myös pitkään kärjistetysti, ettei tanssia voi aloittaa, jollei ole käynyt balettitunneilla 3-vuotiaasta lähtien. Lukion jälkeen en tiennyt mitä haluaisin seuraavaksi opiskella ja kiertoreittien kautta päädyin lopulta hakemaan opistolle. Ajattelin, että jollen nyt heitä itseäni syvään päätyyn, saatan ikuisesti jäädä pohtimaan, mitä olisi voinut olla. Opistolla rakastuin tanssimiseen, enkä sen jälkeen ole keksinyt mitään, mitä tekisin mieluummin.”

Lue koko tarina

KAUPPATIEDE

Väyläopinnot avasivat ovet Vaasan yliopistoon

Jalasjärveläinen Julia Järvelä opiskeli opiston kauppatieteen opintolinjalla lukuvuonna 2020–2021 ja kertoo omasta opistovuodestaan ja jatko-opiskelustaan seuraavasti:

– Se, että päädyin opistolle, oli aika nopea päähänpisto. Halusin opiskella kauppatieteellisessä, mutta en päässyt kouluun. Minun piti myös lähteä au pairiksi, mutta tulikin korona. Hain sitten opistolle. En alussa tiennyt, mihin tämä tie vie.

Lue koko tarina
Opiston kautta valtio-oppia lukemaan ja toimittajaksi

Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantilan puhe opiston 130-vuotisjuhlassa 7.11.2022:

Arvoisa puhemies, rehtori, opettajat ja oppilaat, hyvät kuulijat.

Kun sain kutsun esittää entisen opistolaisen tervehdyksen tässä arvokkaassa juhlassa, piti ihan ottaa laskin esiin ja varmistaa, onko siitä tosiaan pian 40 vuotta. Opiskelin täällä lukuvuoden 1983-84. Kyllä, ensi vuonna tulee 40 vuotta. Miten aika rientääkään, kun on hauskaa.


Lue koko tarina
KASVATUSTIEDE

Kasvatustieteen linja toi varmuuden omasta alasta

Janita Leppäranta tähtää äidinkielenopettajaksi. Lukuvuosi kasvatustieteen opintolinjalla vahvisti omia urahaaveita, mutta tärkeitä asioita ovat myös lukuvuoden aikana suoritetut avoimen yliopiston opinnot ja opiskelukavereiden ja opettajien tuki.


Lue koko tarina

PSYKOLOGIA

Psykologian opintojen kautta uudelle uralle

Jasmin Wilén ei ole aivan tyypillisin psykologian opintolinjan opiskelija. Lukuvuoden mittaiselle kansanopistolinjalle tullaan yleensä lukion jälkeen tutustumaan itseä kiinnostavaan alaan ja valmentautumaan samalla pääsykokeisiin. Wilén on kuitenkin hyvä esimerkki, että opinnot sopivat myös aikuisopiskelijoille ja alanvaihtajille.

Lue koko tarina
POLIISI-, PELASTUS- JA SOTILASALA

Poliisilinjalla opiskelijoita Rovaniemeltä saakka

– Päädyin opistolle, kun edellisessä työpaikassani tylsyyden siivittämänä aloin selailemaan Studentumin nettisivuja, joissa silmiini pisti Etelä-Pohjanmaan Opistolla alkava poliisialan linja. Tarkoitukseni on ollut hakea poliisikouluun jo aikaisemmin. Koin myös, että kirjalliseen kokeeseen valmistautuminen onnistuu paremmin koulussa kuin kotona töiden ohella, kertoo Janne Inkeröinen.


Lue koko tarina
Opistovuodesta vauhtia jatko-opintoihin

Veera Suokas opiskeli lukuvuoden Etelä-Pohjanmaan Opiston kauppatieteen linjalla, Lotta Järvi kasvatustiedettä, Marika Udelius liikuntatiedettä ja Tero Lepola tietotekniikkaa. Kun ovet jatko-opintoihin eivät auenneet vielä viime vuonna, oli kaikilla selvät suunnitelmat tulosten tultua. Puhdas välivuosi ei houkutellut ketään heistä, vaan jokainen halusi käyttää aikansa tekemällä jotain hyödyllistä – joko töitä tai opintoja.


Lue koko tarina
LÄÄKETIEDE

Ovi lääkikseen aukesi opiston kautta

– Olihan se opistovuosi rankka. Emme koe olleemme mitään linjan priimuksia, mutta kovalla työllä ja tahdolla kuka tahansa pääsee mihin haluaa, kertovat lääketieteen alumnit Clara Keister-Love, Mari Kankaanpää, Riikka Nikitin ja Anna Yli-Hynnilä, jotka jatkavat opintojaan Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lue koko tarina

 SOSIAALI- JA TERVEYSALA

Tulevat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset

Alan monipuolisuus on ehdoton valtti ja apua oman suuntautumisvaihtoehdon valintaan saa jo opiskeluaikana. Kaikki sosiaali- ja terveysalan opintolinjan opiskelijat suorittavat opintojensa aikana useita tutustumiskäyntejä ja harjoitteluja, joissa erilaisten töiden todellisuus paljastuu.


Lue koko tarina

TEATTERI

Teatteriopinnot ovat muutakin kuin näyttelemistä

– Innostuin lukion ilmaisutaidon tunneilla teatterista niin paljon, että halusin opiskella sitä lisää. Halusin itseluottamusta, rohkeutta ja kokemusta teatterin tekemisestä, kertoo kaksi lukuvuotta Etelä-Pohjanmaan Opiston teatterilinjalla opiskellut Jenna Varismäki.


Lue koko tarina
 Katso myös

Aloita yliopisto- tai AMK-opinnot Etelä-Pohjanmaan Opistolla – Opiston esittelyvideoEnemmän kuin opisto – Kulttuuri- ja taidelinjojen opiskelijat kertovat opistovuodestaan!

Jaa sivu