Opintomaksut ja ruokailu

ep-lintu

Etusivu » Opiskelijalle » Opintomaksut ja ruokailu

Mitä opiskelu ja asuminen maksaa?


Päätoiminen opiskelu Etelä-Pohjanmaan Opiston opintolinjoilla on maksullista. Opistovuosi -koulutuksen, TUVA-koulutuksen, kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon ja aikuisten perusopetuksen opiskelijoille opiskelu on maksutonta. Maahamuuttajien kielikoulutuksen (suomen kieli ja kulttuuri), avoimen yliopiston opintojen, pääsykoevalmennusten ja muiden lyhytkurssien opintomaksut löydät niiden omista koulutusesittelyistä. 

Opinto- ja ruokailukustannukset

Kuukausittain maksettava opintomaksu muodostuu opetuksesta ja valitsemistasi ruokailuista. Mahdolliset asumiskustannukset laskutetaan myös kuukausittain opintomaksun yhteydessä. Joiltain opintolinjoilta saattaa tulla lisäksi materiaalikustannuksia.

Laskutus tehdään kuukausittain, ja viimeinen laskuista on ns. tasauslasku. Opintomaksu on sidottu opintotukikuukausiin.

Voit vaihtoehtoisesti valita joko lounaspaketin tai täysihoitoruokailun, joka laskutetaan kuukausittain opistomaksun yhteydessä. Nämä ruokailupaketit (joihin opiskelijoilla tulee olla merkintä opiskelijakortissa) ovat voimassa myös viikonloppuisin mikäli ravintola on avoinna. Täysihoitoruokailuun sisältyy ma-to aamupala, lounas ja päivällinen ja perjantaisin aamupala ja lounas.


OPINTOMAKSUT – LUKUVUOSI 2024-2025

OPETUS JA LOUNAS375 € / kk
OPETUS JA TÄYSIHOITORUOKAILU450 € / kk

Opiston ravintolat

Opistolla toimii kaksi ruokalaa, ravintola Katajanmarja Opistontien kampusalueella sekä ravintola Lakia Ilmajoentiellä. Katajanmarjassa ruokailevat pääsääntöisesti omat opiskelijat ja Ilmajoentien ravintolassa Sedun ja SeAMKin opiskelijat sekä opetuspäiväkodin lapset.

Opiston ravintola Katajanmarjassa ruokailu on sinulle kaikkein edullisin ja monipuolisin vaihtoehto! Voit nauttia siellä monipuolisen ja maittavan aamupalan, lounaan ja päivällisen. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto ja ruoka omia erityisruokavalioita noudattaville.

Ilmoitathan kasvisruokailuista ja erityisruokavalioista opintojen alussa, jotta ravintolan henkilökunta osaa varautua tarpeisiisi.


Ravintoloidemme Oivaraportit

Asuminen

Opisto tarjoaa opiskelijalle kodin edulliseen hintaan opintojen ajaksi. Kampusalueella on noin 150 asuntolapaikkaa, lisäksi osa opiskelijoista majoittuu Ilmajoentien asuntoloissa (n. 1,5 km kampukselta) tai Palonkortteerissa (n. 5 km kampukselta). Suurin osa asunnoista on valmiiksi kalustettuja kahden hengen huoneita eri tasoisissa soluasunnoissa. Opistolla asuminen on sopiva sekoitus yksilöllisyyttä ja yhteisöllisyyttä!

Asuminen kahden hengen huoneissa maksaa 110 €/hlö/kk ja yhden hengen huoneissa 145-170 €/kk. Asumismaksu kattaa asumisen opistolla arkipäivisin, viikonlopuksi jääviltä opiskelijoilta peritään erillinen asuntomaksu (10 €/opiskelija).

Opiston asuntoihin pääset tutustumaan tarkemmin täällä.


ASUMISMAKSUT – LUKUVUOSI 2024-2025

ASUNTOLA1 HH2 HH
H ja K170 € / kk110 € / kk
M ja V145 € / kk110 € / kk
B, C, D, E, G, ILMAJOENTIE145 € / kk110 € / kk
PALONKORTTEERI145-170 € / kk110 € / kk

Opintotuki

Opintolinjoillamme opiskelu on päätoimista ja oikeuttaa toisen asteen opintotukeen. Kuukausittain maksettava opintotuki koostuu opintorahasta ja mahdollisesta asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta.

Muistathan, että toisen asteen opintotuki ei vähennä tulevia korkeakouluopintojasi varten myönnettäviä opintotukikuukausia.

Opintotuen määrä on 1.8.2023 alkaen maksimissaan 279,38 € / kk, ja asumislisä 88,87 €/kk. Yli 18-vuotias opistolla asuva opiskelija saa täyden opintotuen. Valtion takaamaa opintolainaa on mahdollista saada maksimissaan 850 €/kk. Lisätietoja tuista saat osoitteesta www.kela.fi tai Kelan toimistoista.


Esimerkkilaskelma opintojen kustannuksista ja opintotuesta

Opetus ja täysihoitoruokailut450 € / kkOpintoraha279,38 € / kk
Asuminen kahden hengen huoneessa110 € / kkAsumislisä88,87 € / kk
Opintolainamax 850 € / kk
Opiskelu, ruokailut ja asuminen yhteensä560 € / kkOpintotuki yhteensämax 1.218,25 € / kk
Esimerkkilaskelmassa opistolla asuva yli 18-vuotias opiskelija, jolla on täysihoitoruokailut ja joka asuu kahden hengen huoneessa, saa opintoihinsa täyden opintotuen sekä hyödyntää maksimimäärän valtion takaamaa opintolainaa.


Opintoseteli

Opintoseteliavustus on tarkoitettu korvaamaan opistossa perittäviä maksuja vapaan sivistystyön tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa. Avustuksen avulla oppilaitos voi alentaa opintomaksuja tai jättää ne kokonaan perimättä opiskelijoilta, joiden kouluttautumista halutaan edistää.

Opintoseteliä voivat hakea mm.

  • Työttömät, jotka ovat kokopäivätyöhön käytettävissä tai jotka odottavat sovitun työn alkamista. Työttömiksi voidaan myös lukea pitkäksi ajaksi lomautetut henkilöt.  
  • Henkilöt, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta ja jotka eivät kuulu oppivelvollisuuden piiriin.
  • Henkilöt, joilla on oppimisvaikeuksia. Lähtökohtana on henkilön oma kokemus oppimisvaikeuksista.
  • Maahanmuuttotaustaiset opiskelijat, joiden luku- ja kirjoitustaidon kehittymistä edistetään ja heidän kotoutumisaikansa on jo ylittynyt.


Opintosetelihakemuksen voi jättää, kun on tullut valituksi opiston opintolinjan opiskelijaksi ja vahvistanut opiskelupaikan vastaanottamisen. Vapaamuotoiset hakemukset jätetään rehtorin sähköpostiin kyosti.nyyssola@epopisto.fi  liitteineen. Kirjaa viestin aiheeksi: opintosetelihakemus.

Valtionavustuksen opiston opintoseteleihin myöntää vuosittain Opetushallitus.
Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

LISÄTIETOJA

Opiston toimisto
puh. 06 425 6000 tai toimisto@epopisto.fi

Jaa sivu