Ehdottomasti, tottakai ja iliman muuta, sanovat entiset sote-linjalaiset siihen, kannattiko opistovuosi

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Opiskelijatarinoita » Ehdottomasti, tottakai ja iliman muuta, sanovat entiset sote-linjalaiset siihen, kannattiko opistovuosi

Opiston sosiaali- ja terveysalan opintolinjalla lukuvuonna 2021–2022 opiskelleet opiskelijat pistäytyivät opistolla keväällä 2023 ja muistelivat opistovuottaan yhdessä opettajansa Terhi Silvendoinin kanssa. Terasa Salo Kortesjärveltä päätyi Seinäjoen ammattikorkeakouluun opiskelemaan sairaanhoitajaksi, Jussi-Matti Suomela Laihialta sai opiskelupaikan Savonlinnan ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajakoulutuksesta, Julia Pohjola Kauhajoelta aloitti opintonsa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa sosionomikoulutuksessa ja Hämeenkyröstä lähtöisin oleva Siiri Hollo pääsi opiskelijaksi niin ikään sosionomiksi Savonlinnan ammattikorkeakouluun. Ryhmän yhteishenki ja yhteisöllisyys kantavat opistovuoden jälkeenkin niin, että myös opiskelijatarinakysymyksiin he vastailivat yhdessä tuumin.

Sote-linjalla opiskelleet Julia Pohjola, Teresa Salo, Jussi-Matti Suomela ja Siiri Hollo tulivat fiilistelemään opistovuottaan vanhaan luokkaansa opiston päärakennuksen yläkerrassa. Kaikki he pääsivät opiskelemaan haluamaansa opiskelupaikkaan opistovuoden jälkeen. Osan heistä voi bongata myös opiston markkinointimateriaaleissa ja somekanavissa, sillä he osallistuivat myös opiston mainoskuvauksiin opiskeluvuotensa aikana!

Miten ja miksi aikanaan päädyitte Etelä-Pohjanmaan Opiston sote-linjalle?

Jussi-Matti: En päässyt opiskelemaan sitä mitä halusin ja tämä oli plan B. Tähtäimenä oli liikunnan ala ja sote-linja oli lähimpänä sitä. Äidiltä kuulin tästä. Äiti tietää parhaiten.

Siiri: Hain opistolle viimeisenä mahdollisena päivänä. Pikkuserkku oli ollut opistolla edellisvuonna ja siitä äiti sai idean, että tänne. Olin käynyt sote-alan pääsykokeissa ja oli selvää, että tätä haluan tehdä.

Julia: Olin juuri valmistunut edellisestä koulusta ja päädyin kasolle (kasvatus- ja ohjausalan perustutkintokoulutus opistolla). Itse päätin, että sote-linja voisi olla oma paikka ja halusin sosionomiksi.

Teresa: Hain aloille, jotka kiinnostivat, kuten psykologia. En halunnut vielä mennä kouluun, ja kaverit olivat täällä edellisvuonna ja sanoivat, että tule tänne psykologian linjalle. Ajattelin, että jos haluan ammatin, on hyvä mennä sote-linjalle. Luulin, että haluan sosionomiksi, mutta ajatus vaihtui myöhemmin sairaanhoitajaksi

Millaista opistolla oli opiskella ja elää?

Siiri: Kaverisuhteita muodostui aluksi nopeasti. Asuin opistolla ja aina tuli mentyä asuntolan aulaan oleskelemaan ja juttelemaan. Sai tulla sellaisena mitä oli, ja keskustelut saattoivat mennä myöhään yöhön. Täällä oppi opiskelemaan paremmin kuin lukiossa.

Jussi-Matti: Kämppisten kanssa läheni tosi paljon, ja vietin heidän kanssaan suurimman osan vapaa-ajasta. Vuosi oli tosi opettavainen. Täällä sai uusia ystäviä ja hyvät eväät jatko-opintoihin, ja pienen etumatkan muihin, kun aloitti amk:ssa.

Teresa: Oli vaiherikas itsenäistymisen vuosi. Muutin omilleni pois kotoa Ilmajoen keskustaan, ystävystyin tosi nopeasti ja meistä tuli tiivis porukka. Sai olla oma ittensä. Oli hyvä, että oli pieni ryhmä, ja Terhiltä ja luokkakavereilta sai paljon apua. Uskalsi kysyä tyhmiäkin juttuja. Täällä oppi perustaidot, ja nyt sujuu amk:ssakin hyvin ja pystyy muita auttamaan

Julia: Samoja juttuja, mitä muut jo sanoivat. Tämä ryhmä oli heti sellainen, että oli helppo olla ja tulla ja tuli sellainen olo, että on oikeassa paikassa.

Mitä hyötyä opistolla opiskelusta oli jatko-opintojen kannalta?

Siiri: Osaa aikatauluttaa, pysyy deadlinessa, hahmotta ajankäyttöä. Myös hyväksilukuja sai hyvin näistä opinnoista.

Jussi-Matti: Osaa hahmottaa, kuinka paljon jokin tietty kurssi vaatii työtä. Opintopisteet eivät ole vain numeroita näytöllä, vaan osaa hahmottaa vaativuutta.

Mikä asia, tapahtuma, muisto, oppitunti tai muu on jäänyt parhaiten opistoajasta mieleen?

Siiri: Halloween-juhlissa oli yhteisöllinen fiilis ja hyvä tunnelma kaikin puolin. Green care -reissu Seitsemisen kansallispuistossa ja Anne Mattilan kahvilassa on jäänyt mieleen.

Julia: Itsenäisyyspäivän juhlat oli toinen mieleen jäänyt juttu.

Teresa: Joka päivä oli ainutlaatuinen ja hyvä muisto.

Jussi-Matti: Kun leivottiin yhdessä. Ja työpaikkavierailut.

Mitä terveisiä lähetätte niille, jotka nyt miettivät, hakeutuisivatko opiston sote-linjalle?

Jussi-Matti: Ehdottomasti. En usko, että tällaista kokemusta voi muualta saada.

Siiri: Tottakai. Täältä sai paljon ystävyyssuhteita ja välimatkasta huolimatta pystyy pitämään yhteyttä.

Teresa: IIliman muuta. Jos tietää alan, mutta ei suuntaa, kannattaa tulla tänne. Jos tietää suunnan, kannattaa tulla tänne. Jos ei halua pitää välivuotta, kannattaa tulla tänne.

Julia: Tämä oli kasvun vuosi.

Jaa sivu