Väyläopinnot avasivat ovet Vaasan yliopistoon

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Opiskelijatarinoita » Väyläopinnot avasivat ovet Vaasan yliopistoon

Jalasjärveläinen Julia Järvelä opiskeli opiston kauppatieteen opintolinjalla lukuvuonna 2020–2021 ja kertoo omasta opistovuodestaan ja jatko-opiskelustaan seuraavasti:

”Se, että päädyin opistolle, oli aika nopea päähänpisto. Halusin opiskella kauppatieteellisessä, mutta en päässyt kouluun. Minun piti myös lähteä au pairiksi, mutta tulikin korona. Hain sitten opistolle. En alussa tiennyt, mihin tämä tie vie.

Lapsuudenystävät Julia Järvelä (vasemmalla) ja Sanni Hillu opiskelivat molemmat Etelä-Pohjanmaan Opiston kauppatieteen linjalla lukuvuonna 2020–2021 ja jatkoivat opintojaan Vaasan yliopistossa. Kuvassa he nauttivat opiskeluelämästä Rannikkoappro-opiskelijatapatumassa.

Oli jännittävää aloittaa yliopisto-opintoja, sillä ne ovat niin erilaisia kuin lukiossa. Mutta avoimen väylä olikin minulle täydellinen vaihtoehto. Kaikki opiskelu opistolla vei kohti opiskelupaikkaa ja tutkintoa. Opistolla oli hyviä opettajia, ja ryhmässä oli hyvä opiskella. Oli helpottavaa, että ei tarvinnut tehdä yksin. Myös kieliopinnot oli kiva tehdä pienessä ryhmässä. Opetus oli myös henkilökohtaista, ja aina sai apua, jos sitä tarvitsi.

Tein opistoaikana tosi paljon opintoja. Silloin ei ollut niin paljon tapahtumia, koska oli korona. Ryhmä oli kuitenkin tiivis, ja tehtiin paljon yhdessä. Moni meistä on myös päätynyt opiskelemaan Vaasaan. Opistolla hengasimme kavereiden kanssa, kävimme salilla, katsottiin joka ilta yhdessä TV:tä tai pelailtiin pelejä, ja asuntolassa tutustui myös muiden linjojen opiskelijoihin.

Opistovuonna tein 78 opintopistettä ja sen jälkeisenä vuonna au pairina Saksassa täydensin opintoja johtamisen aineopinnoilla avoimessa yliopistossa. Keväällä 2022 opintopisteitä oli 110 ja se riitti siihen, että pääsin avoimen väylän kautta sisään Vaasan yliopistoon johtaminen pääaineenani. Kaikki opintoni olen saanut hyväksiluettua osaksi tutkintoa. Väylähakuun olisi riittänyt 60 opintopistettäkin, mutta toki mitä enemmän opintoja on tehtyinä, sitä paremmat mahdollisuudet on päästä sisään väylän kautta.

Vaikka lukion jälkeen tulikin kaksi välivuotta ennen yliopistoon pääsyä, se ei haittaa, koska tein opintoja samalla. Ne lyhentävät opiskeluaikaa yliopistossa noin 1,5-2 vuotta. Toisaalta oli myös kiva tehdä lukion ja yliopiston välissä jotakin muuta: olla opistolla ja käydä Saksassa. Nyt on mahdollisuus ottaa vähän rennommin, mutta olen myös halunnut nyt edistää opintojakin hyvällä tahdilla.

Jaa sivu