Lukuvuosi käynnistyi ennätysopiskelijamäärällä

ep-lintu

Etelä-Pohjanmaan Opisto avasi uuden lukuvuoden 14. elokuuta Ilmajoella. Päätoimisia opiskelijoita on tänä lukuvuonna 430, enemmän kuin koskaan aiemmin yli 130-vuotiaan opiston historiassa. Heistä reilut 270 on suomenkielisiä ja 160 vieraskielisiä, kansallisuuksia on 15.

Lukuvuoden avajaisjuhla täytti Korpisaarisalin. Uusia opiskelijoita on ennätysmäärä.


Opiskelijamäärät kasvoivat erityisesti kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnossa sekä suomen kielen ja kulttuurin opinnoissa.

Avajaisjuhlassa rehtori Kyösti Nyyssölä toivotti uudet opiskelijat tervetulleiksi taloon ja muistutti samalla opiston arvoista, jotka ovat oppiminen, vuorovaikutus ja innostus.

– Teidän tärkein tehtävänne on osallistua opetukseen joka päivä, ottaa kaikki irti tästä lukuvuodesta ja sitoutua yhteiseen ohjelmaan. Hyvä ilmapiiri on tehokkaan oppimisen edellytys, siitä me vastaamme yhdessä. Vuorovaikutuksen perusta on tervehtiminen, katsekontakti, joka aamu, joka päivä ja kaikkien kanssa. Opiston tehtävänä taas on innostaa teidät elämään oman näköisenne elämä ja löytämään elämän suunta.

– Yhdessä oleminen on hyvän ja ikimuistoisen opistovuoden edellytys. Koska meitä on näin paljon, on välttämätöntä, että noudatamme yhteisiä sääntöjä. Niistä ensimmäinen on, että hymyillään kun tavataan, rehtori Kyösti Nyyssölä muistutti.
Savola varoitti vapaan sivistystyön leikkauksista

Avajaisten juhlapuhujaksi kutsuttu kansanedustaja Mikko Savola kiitti opiskelijoita valinnastaan opiskella yhdessä Suomen perinteikkäimmistä ja vanhimmista kansanopistoista ja korosti Etelä-Pohjanmaan Opiston laajaa koulutustarjontaa.

– Onnistunut opistovuosi antaa hyvät eväät matkalla elämässä eteenpäin. Tulette varmasti muistelemaan tätä vuotta ja täällä solmittuja ihmissuhteita vielä moneen kertaan hyvällä. Ystävyydet kantavat läpi elämän, Savola uskoo.

Kansanedustaja Mikko Savola oli avajaisten juhlapuhujana.


Puheessaan hän korosti kansanopistojen merkitystä koulutuskentällä ja esitti samalla huolensa hallituksen suunnittelemiin vapaan sivistystyön leikkauksiin.

Vaikka valtion budjetissa leikkaus on pieni, tulevat sen vaikutukset vapaan sivistystyön kentällä näkymään suurina. Erityinen huoli on vaikutuksista pieni- ja keskituloisiin perheisiin ja nuoriin.

– Kansanopistojen laajan koulutustarjonnan luomat mahdollisuudet ovat tärkeitä kaikkien pitämiseksi mukana yhteiskunnassa.

Savola toivoo, että Etelä-Pohjanmaa houkuttaa myös kauempaa tulleita jäämään maakuntaan.

– Etelä-Pohjanmaalla on työtä ja työpaikkoja. Yritysten työvoiman tarve on ja tulee olemaan suurta. Maakunnassamme on turvallista asua ja elää.

– Oman alan löytyminen, itsensä sivistäminen ja kansainvälisille opiskelijoille suomen kielen ja kulttuurin oppiminen hyödyttää paitsi opiskelijaa, koko tätä aluetta ja Suomea, Savola tiivistää.

Kansanmusiikkia harrastava Savola ilahdutti opistolaisia myös kahdella viuluesityksellä. Soitto meni yleisön ”jalan alle”, ja se taputti tahdissa koko esityksen ajan.
Enemmän kuin opisto

Kehittämispäällikkö Päivi Sirkka kertoi uusille opiskelijoille, miksi Etelä-Pohjanmaan Opiston sanotaan olevan ”enemmän kuin opisto”.

– Etelä-Pohjanmaan Opisto on sellainen paikka, jonne on mukava tulla joka päivä, jossa voi olla oma itsensä ja jossa voi kasvaa. Etelä-Pohjanmaan Opisto on sellainen paikka, joka tulee muuttamaan elämäsi.

Avajaisten oheisohjelmasta vastasivat taideopettajat yhdessä muun henkilöstön ja Päiväkoti Pääskysaaren lasten kanssa. Yleisö sai nauttia muun muassa tuoliakrobatiasta, musiikkiesityksistä ja yhteislaulusta.

Opettaja Jaakko Mäkinen säesti opistolaisten yhteislaulua.

Jaa sivu

ahtisaari-paivat-banneri

Ilmajoen opiskelijat pääsevät osallistumaan Ahtisaari-päiville loka-marraskuussa

Presidentti Martti Ahtisaaren rauhanjärjestö CMI:n koululaisille ja opiskelijoille suunnatut Ahtisaari-päivät järjestetään loka- ja marraskuussa Etelä-Pohjanmaan Opistolla. Uudistuneesta rauhantyöhön ja konfliktinratkaisuun keskittyvästä tapahtumasta pääsevät nauttimaan Etelä-Pohjanmaan Opiston opiskelijoiden lisäksi Ilmajoen lukion ja Sedun opiskelijat. Nelipäiväinen tapahtuma aloitetaan tiistaina 24.10. aloitusluennoilla, jotka pitää CMI:n ohjelmapäällikkö Aino Niskala. Luentoja järjestetään Etelä-Pohjanmaan Opiston auditoriossa kaksi, jotta kaikki halukkaat pääsevät kuulemaan, mistä Ahtisaari-päivissä ja rauhantyössä on kyse.

vanhustenviikon_iltatilaisuus_mainos

Vanhustenviikon iltatilaisuus 5.10.

Tervetuloa Etelä-Pohjanmaan Opiston ja Ilmajoen seurakunnan järjestämään Vanhustenviikon iltatilaisuuteen 5.10.2023 klo 18-20 Ilmajoen Kestikartanoon. Illan aikana ikäihmisille suunnattua ohjelmaa, jonka jälkeen osallistumme yhteiseen kahvitukseen. Ilmoittautuminen ke 27.9. mennessä: Elinalle puh. 050 330 8933 taiPäiville puh. 0400 477 536 Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään 1.–8.10.2023 teemalla ”Tehdään iästä numero”. Vanhustenviikon aloittaa Vanhustenpäivän valtakunnallinen pääjuhla sunnuntaina 1.10. Lisäksi teemaviikon

marlenpuska_uhanalainen

Välähdyksiä elämän taitekohtiin ­– Marlen Puskan taidenäyttely Katajanmarjassa

Etelä-Pohjanmaan Opiston Ravintola Katajanmarjassa on loppuvuoden ajan näytteillä vaasalaisen Marlen Puskan maalauksia. Näyttelyn teemana on ”Välähdyksiä elämän taitekohtiin”. Työt kuvaavat hetkien haurautta, jotka eivät kerro koko totuutta aiheesta. – Töiden nimet ovat monimerkityksellisiä ja toivon, että jokainen löytää niistä omat tärkeät taitekohtansa ja luontoyhteyden, Marlen Puska sanoo. – Näyttelyn töihin ja niiden nimiin on tullut

Mona Moisala_rajattu

Avoimen Iltamat 16.8. – Aivojen älytön arki?

Aivomme ovat kovalla koetuksella, kun elämme kiireistä arkea ja täytämme tyhjät hetket koukuttavilla älylaitteilla. Aivotutkija Mona Moisalan luennolla pohditaan, kuinka aivojaan voi suojella liialliselta rasitukselta pienin, arkisin teoin. Jo perinteeksi muodostuneet Avoimen Iltamat järjestetään keskiviikkona 16.8.2023 Kampustalon Seinäjoki-salissa. Voit tutustua koulutusmahdollisuuksiin ja jututtaa opintoneuvojia Kampustalon aulassa klo 17–18, luento-osuus alkaa salissa klo 18. Luennon väliajalla

auringonkukat

Tervetuloa lukuvuoden avajaisiin 14.8.

Etelä-Pohjanmaan Opiston lukuvuoden 2023-2024 avajaiset järjestetään 14.8. klo 12.15 alkaen Liakka-talon Korpisaarisalissa. Avajaisten juhlapuhujaksi on kutsuttu kansanedustaja Mikko Savola. Lisäksi ohjelmassa on rehtori Kyösti Nyyssölän puhe, taide- ja musiikkiesityksiä sekä yhteislaulua. Tilaisuus kestää noin tunnin. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

paula_noronen_web

Alueelliset nuorisotyöpäivät opistolla 10.-11.8.

Alueelliset nuorisotyöpäivät järjestetään jälleen opistolla to-pe 10.-11.8.2023. Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston sekä Etelä-Pohjanmaan Opiston järjestämässä tapahtumassa puhujina ovat muun muassa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen perhekeskuskoordinaattori Mari Rajamäki, valtiotieteen tohtori, dosentti ja työnohjaaja Antti Maunu sekä nojatuolihaastattelussa kirjailija Paula Noronen, jonka haastattelun teemana on huumori työvälineenä. Ohjelma:  TORSTAI 10.8.2023 13:00 Päivien avausKyösti Nyyssölä, rehtori, Etelä-Pohjanmaan Opisto13:45 Hatkoja ja

alt=””.

Avoimen korkeakoulun opintoinfo 3.8.

Järjestämme infon Etelä-Pohjanmaan Opiston sivutoimisista avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnoista Teamsissa 3.8. klo 17-18. Info koskee erityisesti kasvatustieteen, psykologian, erityispedagogiikan sekä sosiaali- ja terveysalan opintoja. Katso opintoinfon tallenne

Spelit

Eteläpohjalaiset Spelit opistolla 28.-29.7.

Eteläpohjalaiset Spelit -kansanmusiikkifestivaali järjestetään pienen tauon jälkeen jälleen Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan Opistolla 28.- 29.7.2023. Ohjelmassa musiikkiesityksiä ja vapaita pelimannisoittoja opiston piha-alueella. Lisäksi Speleissä kilpaillaan SM-tasolla huuliharpun ja mandoliininsoitossa sekä  Spelimestaruuksista 1- ja 2- rivisten haitareiden kisassa. OHJELMA PERJANTAI 28.7.2023 AUDITORIO 18.00 – 18.30 Spelien avajaiset: Spelifanfaari ja musiikkiesityksiä 18.30 – 19.15 Anne-Mari Kanniainen ja Keke Lammassaari

opisto-kesakuu-2023.nettiin

Juhannuksen aukioloajat

Opiston toimisto on suljettu juhannusta edeltävänä torstaina 22.6. sekä juhannuksen ajan. Muuten toimisto palvelee kesän ajan tuttuun tapaan maanantaista perjantaihin klo 9-15.

etusivu-maahanmuuttajat

Suomen kielen ja kulttuurin maksuton koulutus kotoutumisajan ylittäneille maahanmuuttajille

Etelä-Pohjanmaan Opisto järjestää kotoutumisajan ylittäneille maahanmuuttajille suomen kielen ja kulttuurin maksuttomia opintoja. Opinnot kestävät yhden lukukauden ajan. Ensimmäinen ryhmä käynnistyy ma 14.8. ja päättyy pe 22.12.2023. Toinen ryhmä alkaa ma 8.1.2024 ja päättyy pe 31.5.2024. Koulutus sisältää 25–30 oppituntia viikossa lähiopetuksena Etelä-Pohjanmaan Opistolla Ilmajoella. Opetus räätälöidään opiskelijan henkilökohtaisten tarpeiden mukaisesti. Tavoitteena on edetä alkeistasolta arkielämässä