Kalligrafiapäivät 2024

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Lyhytkurssit » Kalligrafiapäivät 2024Vuoden 2024 Kalligrafiapäivät järjestetään yhteistyössä Suomen Kalligrafiayhdistyksen ja Etelä-Pohjanmaan Opiston kanssa.

Kalligrafiapäivillä on tarjolla neljä erilaista kurssia, joista voi valita yhden.

Opetusta on sekä suomeksi että englanniksi. Oili Hakamäki ja Eija Pöyry opettavat Weaver-tekniikkaa ja luovaa kirjansidontaa ja Tessi Ranta-aho ilmavaa ja ihastuttavaa italic-tyyliä hiusterällä Sachin Shahin tapaan. Kalligrafian mestari Veiko Kespersaksin kurssilla perehdytään Copperplate-kirjoitustyyliin ja kukkakuvioihin ja Tania Crossinghamin ja Pauliina Yliniityn kurssilla opetellaan hyödyntämään sekä humanistikirjoitusta että italialaista renessanssiajan koristelua.

Kalligrafiapäivät on tarkoitettu kaikille kalligrafian taidoista ja kirjaintaiteesta kiinnostuneille. Kaikki kurssit on suunniteltu niin, että kursseille voi osallistua, vaikket olisi tehnyt kalligrafiaa aikaisemmin. Paikan päältä on hankittavissa tarvittavia välineitä opastettuna.

Tervetuloa Kalligrafiapäiville!


Lue lisää aiheesta ja tarjolla olevista kursseista Suomen kalligrafiayhdistyksen sivuilta!


Kurssivaihtoehdot:

Weaver-kirjoitus ja luova kirjansidonta

Opettajat: Oili Hakamäki ja Eija Pöyry
Opetuskieli: suomi
Maksimiosallistujamäärä molempiin ryhmiin: 12

Weaver-kirjoitus (Oili Hakamäki)

Nimestään huolimatta kirjoituksella ei ole mitään tekemistä kankaankudonnan kanssa. Kirjoituksen kehitteli Gwen Weaver, jonka mukaan kirjoitus sai nimensä.

Weaver oli amerikkalainen kalligrafi. Hän syntyi 1950 ja kuoli 63-vuotiaana vuonna 2013. Weaver oli jo pienestä pitäen kiinnostunut kaikesta käsillä tekemisestä. Hänen kiinnostuksensa kohteita olivat myös antiikin Egypti ja hieroglyfit. Nuoruudessaan hän asui muutamia vuosia Turkissa ja ihastui arabialaiseen kalligrafiaan. Amerikkaan palattuaan hän työskenteli teknisenä piirtäjänä ja perusti kalligrafiastudion Virginiaan.

Itselleni Weaver-kirjoitus tuli tutuksi, kun aikoinani etsin tietoa Bill Kempistä ja hänen töistään. Kemp oli ollut Gwen Weaverin oppilaana ja on erikoistunut copperplate-  ja spencerian -kirjoituksiin. Valitettavasti, etsinnöistä huolimatta, en ole löytänyt mahdollisuutta osallistua hänen kursseilleen, joten Weaver-kirjoitukseni on itseopittua.

Weaver-kirjoitus on eleganttia ja hienostunutta. Tyypillistä kirjoitukselle ovat pystysuorat vedot, runsaat alapäätteet ja hennot hiusviivat. Perinteisesti kirjoitusvälineenä on hiusterä, mutta kurssilla kokeilemme, kuinka kirjoitus taipuu muihin välineisiin.

Weaver-kirjoitus on yhtä aikaa sekä rentoa, että tiukan suoraviivaista. Koska kirjoituksella ei ole x-korkeutta ja sitä voidaan varioida monella tavalla, se antaa rajattomasti mahdollisuuksia erilaisiin kirjoitusprojekteihin.

Kurssille osallistujalla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta kalligrafiasta, sillä aloitamme harjoittelun lyijykynällä, josta etenemme vaihe kerrallaan lopulliseen aakkostoon.


Luova kirjansidonta (Eija Pöyry)

Aiheenani on luova kirjansidonta, Kurssilla valmistetaan kirjankannet omista persoonallisista materiaaleista (kankaat, julisteet, kortit, paperit, omat taideteokset, nahka yms.). Kurssilla sidotaan kirja koptisidoksella ja/tai pitkäpistosidoksella. Kirjan sivuina voi käyttää kalligrafiaharjoituksia tai puhtaita sivuja. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että jo kirjansidontaa tehneille.


Humanistikirjoitus ja Italialainen renessanssiajan koristelu – The humanist script along with Italian Renaissance style decoration

Opettajat: Tania Crossingham ja Pauliina Yliniitty
Opetuskieli: Pauliina suomi ja/tai englanti, Tania englanti (voi osallistua suomeksi myös, autetaan/tulkataan kurssilla tarvittaessa)
Maksimiosallistujamäärä: 20 per opettaja

Course aim and description:

 • Learn the strokes and forms of the humanist script and capitals in the style of Bartolomeo Sanvito along with Italian Renaissance style decoration.
 • Students will study examples of manuscript pages from the Italian Renaissance.
 • Using the instructions given by Tania, create a decorated versal and border in this style.
 • Study and learn how to create the Humanist script made famous by the Renaissance scribe, Bartolomeo Sanvito.
 • Students will learn how to create an Italian Renaissance manuscript style page with calligraphy and a decorated versal and border.

Kurssin tavoite ja sisältö:

 • Opit piirtämään sekä humanistikirjoituksen (antiikva) että Bartolomeo Sanviton tyylin mukaisten suuraakkosten perusviivat ja -muodot yhdessä italialaisen renessanssiajan tyylisen koristelun kanssa.
 • Opiskelijat tutkivat esimerkkisivuja Italian renessanssin ajan käsikirjoituksista.
 • Tanian ohjauksessa opit luomaan koristellun ison alkukirjaimen ja tyyliin sopivan reunakoristeen.
 • Pauliinan kanssa opit kirjoittamaan kuuluisan renessanssiajan kirjurin Bartolomeo Sanviton tunnetuksi tekemää humanistikirjoitusta.
 • Kurssin aikana opiskelijat oppivat toteuttamaan italialaisen renessanssiajan tyylisen käsikirjan sivun, jossa on sekä kalligrafiaa että koristeltu alkukirjain ja reunakoriste.

A short introduction about Tania:  I am an artist who has been creating and teaching illuminated manuscripts for 33 years. I am formally trained as a high School Art teacher and taught school students for 4 years before I launched my career as an artist. I now create illuminations and heraldic artwork for clients all over the world. www.tania-crossingham.com

Pauliinan esittely: Olen kalligrafi ja kalligrafian opettaja. Valmistuin kalligrafiksi 2014 Satakunnan ammattikorkeakoulusta. Tämän jälkeen olen opettanut kalligrafiaa monilla eri paikkakunnilla Suomessa ja nykyisin olen keskittynyt nimenomaan opettamiseen. Harrastan lukemista ja liikuntaa. www.pauliinayliniitty.comKaunokirjoituksen tuolla puolen – ihanuuksia hiusterällä Sachin Shahin tapaan

Opettaja: Tessi Ranta-aho
Opetuskieli: suomi ja/tai englanti
Maksimiosallistujamäärä: 12

Kurssin sisältö ja tavoite: Intialaisen insinööri-kalligrafin Sachin Shahin ilmava ja ihastuttava italic-tyyliin perustuva kirjoitus on hurmannut tuhannet ihmiset ympäri maailman. Opiskelin hänen opastuksellaan keväällä 2022 tätä viehkeää, vaikkakaan ei ihan helpointa tyyliä.

Ei siis mitään standardikaunoa! Joustavalla hiusterällä kirjoitettava selkeä ja näyttävä kirjaimisto antaa tilaa persoonallisille ratkaisuille ja oman tyylin kehittämiselle. Totuttelemme hiusterän tekniikkaan, jotta kirjoittaminen tulee luontevaksi. Opettelemme pienet ja suuret aakkoset ja kirjoitamme tekstiä.

Aiempi kalligrafiakokemus helpottaa oppimista, mutta myös aloittelijat ovat tervetulleita.

Opettajan esittely: Olen intohimoinen kalligrafian harrastaja, nykyisin myös kalligrafiaope. Aloitin tekstausharrastuksen v. 1991 Vantaalla ja kävin useita kursseja eri opettajilla. Elämän ruuhkavuodet jättivät harrastuksen vuosiksi joulu- ja synttärikorttitasolle, kunnes syksyllä 2015 osallistuin italicia tusseilla -kurssille ja kipinä roihahti taas liekkiin. Ystävät pyysivät minua opettamaan tekstausta heillekin ja aloitin kalligrafiaksi kutsutun tekstauksen opetuksen Vantaan aikuisopistossa keväällä 2016.

Olen opettanut kalligrafiaa useissa pääkaupunkiseudun opistoissa, ja nykyisin Vantaan lisäksi Nurmijärvellä. Osa kursseistani on etä- ja lähiopetuksen vuorottelua.

Sain keväällä 2023 päätökseen nelivuotisen kuvataiteen taiteen perusopintoni. Opinnot kattoivat kuvallisen ilmaisun eri alueita. Aloitin Kalligrafiayhdistyksen kalligrafian perusopinnot syksyllä 2021 ja ne jatkuvat edelleen.

Olen osallistunut mm. seuraavien opettajien kalligrafiakursseille:
Marika Koskimäki, Teija Tiilimäki, Marina Soria, Pauliina Yliniitty, Terhi Hursti, Annikki Rigendinger

Ulkomaisten kalligrafien etäkursseilla olen opiskellut varsinkin koronan aikaan:
Paul Antonio, Carol DuBosch, Julie Wildman, Amity Parks, Gemma Black, Marta Mapelli, Sachin Shah, Ann Mason, Irene Kirchner, Veiko Kespersaks, Gertrud Ziegelmeir.

Tutustu sivuihini! – www.pystyraita.fiCopperplate ja kukkakuvitukset

Opettaja: Veiko Kespersaks
Opetuskieli: suomi ja/tai englanti
Maksimiosallistujamäärä: 25

Kurssin sisältö ja tavoite: Sinulle on nyt tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua tällä kurssilla Copperplate-kirjoitustyyliin. Ohuen ja vahvan viivan vaihtuvuus on ominaista tässä elegantissa tyylissä. Kurssilla opit, miten pääset kirjoittamisen alkuun. Käymme läpi kaikki tarvittavat työvälineet ja materiaalit. Saat jokaisesta pienestä ja isosta kirjaimesta yksityiskohtaiset ohjeet, sekä niiden yhdistämisestä sanojen muodostamiseksi.

Haluan jakaa elämyksen, joka muutti minun kalligrafista taide-elämääni mullistavasti. Se oli oppia piirtämään kukkia hiusterällä. En uskonut, että voisin tehdä mitään niin kaunista ja yksinkertaista, vaikka olen opiskellut taidekoulussa. Tule ja pidä sinäkin hauskaa jakamalla kauniita, koristeellisia  kukkia. Tiedän, että tulet hämmästymään kauneudesta, mitä pystyt itse luomaan, kuten minäkin hämmästyin omalla kohdallani. Näet, että mahdollisuudet ovat rajattomat näihin upeisiin koristeluinspiraatioihin.

Materiaalilista: Aloittaaksesi et tarvitse isoa valikoimaa tarvikkeita. Riittää lyijykynä, pyyhekumi, kynänvarsi (oblique) ja hiusterät, sekä muste. Mustetanko/hierrinkivi tai guassi-värit, värikynät tai akvarellivärit, mukaan lukien kulta-akvarelliväri, layout paperia harjoitteluun ja muutama hyvälaatuinen paperi. Kirjoitusalusta, jonka kaltevuutta voi säätää.


Opettajan esittely: Veiko Kespersaks (kalligrafian mestari)
Olen intohimoinen hiusterän ja Copperplate-tyylin käyttäjä ja haluan jakaa tietoani ja osaamistani kanssasi. Uskon vakaasti, että vapaa hiusterällä muodostetun viivan käyttö antaa Copperplate-tyylille elämää ja eleganssia. Haluan auttaa jokaista hallitsemaan tämän kauniin kalligrafisen kirjoituksen. Viimeisimmässä kirjassani, ”Flourish”, on yksityiskohtaisemmin Copperplate-kirjoitustyylistä ja kukkakoristelusta.

Tutustu sivuihini! – www.calligraphystudio.co.uk

Ajankohta

6.-9.6.2024

Paikka: Etelä-Pohjanmaan Opisto (Opistontie 111, 60800 Ilmajoki)

Ilmoittautuminen ja saapuminen opistolle torstaina 6.6. klo 15-16, Kalligrafiapäivien avaus klo 16 ja varsinainen opetus klo 18. Sunnuntaina 9.6. päivät päättyvät päätöskahviin klo 14-15.

Osallistumismaksu

Täysihoitohinta: 420 eur Kalligrafiayhdistyksen jäsen / 459 eur ei-jäsen

Täysihoitohinta sisältää opetuksen, majoituksen kahden hengen huoneessa ja ruokailut aamupalasta päivälliseen ohjelman mukaan. Myös lauantain juhlapäivällinen kuuluu hintaan.

 • Yhden hengen huoneesta perimme lisämaksun 36 euroa, jolloin osallistumismaksu: 456 eur Kalligrafiayhdistyksen jäsen / 495 eur ei-jäsen. Huom. yhden hengen huoneita rajoitetusti.


Kurssihinta ilman majoitusta: 338 eur Kalligrafiayhdistyksen jäsen / 377 eur ei-jäsen

Ilman majoitusta hinta sisältää opetuksen ja ruokailut (lounas, päiväkahvi, päivällinen ja lauantain juhlapäivällinen).

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisaikaa on jatkettu. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään ma 20.5.2024  tästä linkistä.

Kurssikutsu aikatauluineen lähetetään kaikille ilmoittautuneille sähköpostilla toukokuussa.

Huom. 1. 5. alkaen tehdyistä kurssiperuutuksista laskutamme 300 e peruutusmaksuna.

Peruutukset tulee tehdä puhelimitse tai sähköpostitse opiston toimistoon.
Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

LISÄTIETOJA

Opiston toimisto
puh. 06 425 6000 tai toimisto@epopisto.fi

Jaa sivu