Sanataideohjaajakoulutus

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Lyhytkurssit » Sanataideohjaajakoulutus

Vahvista osaamistasi sanataiteen ohjaajana!


Sanataideohjauksen opintokokonaisuus sopii ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi opetus-, kasvatus- ja kirjastoalan työntekijöille tai sanataiteen ja kirjoittamisen opetuksen parissa työskenteleville. Sanataideohjaajakoulutus on mahdollista suorittaa myös työn ohella, sillä lähiopetus toteutetaan iltaisin ja/tai viikonloppuisin. Koulutus koostuu kahdeksasta lähiopetuskerrasta, jotka järjestetään kerran kuussa perjantaisin ja lauantaisin sekä lisäksi itsenäisistä tehtävistä.

Seuraava koulutus alkaa lukuvuonna 2023-2024, lähiopetus noin kerran kuussa (pe klo 16-20 ja la klo 9-15)

Ajankohta

Syyskuu 2023 – huhtikuu 2024 (Ajat tarkentuvat keväällä 2023.)

Paikka: Etelä-Pohjanmaan Opisto (Opistontie 111, 60800 Ilmajoki)

Kurssisisällöt ja aikataulu

 • Johdatus sanataideohjaukseen
  Ohjaaja:
  Sanataideohjaaja, luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h syksyllä 2023 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Astutaan luottavaisesti, lempeästi ja luovasti sanataiteen ja sanataideohjauksen maailmaan. Käynnistetään koulutuskokonaisuus kirjoittamalla, ottamalla haltuun alan kirjallisuutta sekä tutustumalla toisiimme sanataiteilijoina.

 • Lasten ja nuorten sanataideohjaus
  Ohjaaja: Kirjailija, sanataideohjaaja Jussi Matilainen
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h syksyllä 2023 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Tutustutaan lasten ja nuorten sanataideohjauksen erityispiirteisiin. Pohditaan, miten se eroaa aikuisten sanataideohjauksesta ja miten valitaan ikäkaudelle soveltuvia aineistoja ja harjoituksia. Heittäydytään kirjoittajina kokeilemaan lapsille ja nuorille soveltuvia kirjoitus- ja draamatehtäviä myös itse.

 • Luova omaelämäkerrallinen kirjoittaminen
  Ohjaaja: Sanataideohjaaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h syksyllä 2023 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Opetellaan etsimään ja löytämään omasta elämästä kirjoittamisen materiaalia ja tuottamaan siitä fiktiivistä tekstiä esimerkiksi etäännyttämisen avulla. Harjoitellaan ohjaamaan omaelämäkerrallista kirjoittamista niin teorian, kirjoitusharjoitusten kuin keskustelunkin kautta.

 • Ohjaajan esiintymis- ja vuorovaikutustaidot
  Ohjaaja: nuorisotyöaineiden opettaja Esa Kakkuri
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h syksyllä 2023 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Viilataan käytännön harjoitteilla esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja kuntoon ja pohditaan niiden merkitystä ja kehonkielen käyttöä ohjauksellisesta näkökulmasta. Tutustutaan myös erilaisiin draaman työtapoihin ja tekniikoihin sekä leikin käyttöön osana sanataiteen ohjausta.

 • Sanataideohjauksen pedagogiikkaa ja työkaluja
  Ohjaaja: Kirjailija, sanataideohjaaja Päivi Haanpää
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h keväällä 2024 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Pohditaan, miten ohjattavan luovuutta voi parhaiten kehittää ja tukea ja mikä merkitys luottavaisella ja turvallisella ilmapiirillä on sanataideohjauksessa ja erityisesti palautteen antamisessa. Tutustutaan erilaisiin kirjoittajaoppaisiin ja -harjoituksiin ja harjoitellaan valitsemaan sopivia harjoituksia ja ohjausmenetelmiä erilaisille ryhmille.

 • Ohjausharjoittelu
  Ohjaaja: Sanataideohjaaja, luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus keväällä 2024 sekä ohjaustuokion toteuttaminen ja itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Harjoitellaan ohjauskokonaisuuden toteuttamista opiskelijan itse valitsemassa paikassa, esimerkiksi päiväkodissa, sanataidekerhossa, kirjoittajaryhmässä, työpaikalla tai koulussa. Kurssiin sisältyy ohjaussuunnitelman tekeminen, ohjaustuokion toteutus ja loppuraportointi. Lähiopetuskerralla käsitellään myös palautteen antamisen keinoja ja periaatteita.

 • Minä sanataideohjaajana
  Ohjaaja: Sanataideohjaaja, luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus keväällä 2024, ennakkotehtävät
  Sisältö: Kootaan yhteen sanataideohjaajaopintojen keskeisiä sisältöjä, pohditaan opittua ja omaa itseään niin kirjoittajana, sanataiteilijana kuin ohjaajanakin. Laskeudutaan luovasti, luottavaisesti ja lempeästi sanataideohjaajan mahdollisuuksiin koulutuksen jälkeen. Rentoudutaan kirjoittamalla ja pysähdytään rauhoittavien ja pohdiskelevien kirjoitusharjoitusten äärelle. Koulutuksen päätös ja todistukset.

Laajuus ja hinta

25 op

600 € sisältäen opetuksen ja opetusmateriaalit (hinta täsmentyy keväällä 2023)

Majoitus

Majoitus: Opistolla on suositus majoittaa kurssilaiset yhden hengen huoneisiin vallitsevan tilanteen takia, joten huoneen hinta on 31 e tai 34 e/yö/hlö. Majoitus kahden hengen huoneessa huoneen tasosta riippuen 20 € tai 23 €/hlö/yö. Lisämaksu yhden hengen huoneesta 11 €/yö. Huoneissa on liinavaatteet ja pyyhe, joten tarvitset mukaasi vain henkilökohtaiset tarvikkeet.

Lisätietoa majoituksesta ja ruokailuista saat sähköpostitse saapuvassa kurssikutsussa, joka lähetetään viikon 34 alussa eli vähän ennen ensimmäistä lähiopetuskertaa.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen avautuu keväällä 2023. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

LISÄTIETOJA

Opiston toimisto
puh. 06 425 6000 tai toimisto@epopisto.fi

Jaa sivu