Sanataideohjaajakoulutus

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Lyhytkurssit » Sanataideohjaajakoulutus

Vahvista osaamistasi sanataiteen ohjaajana!


Sanataideohjauksen opintokokonaisuus sopii ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi opetus-, kasvatus- ja kirjastoalan työntekijöille tai sanataiteen ja kirjoittamisen opetuksen parissa työskenteleville. Sanataideohjaajakoulutus on mahdollista suorittaa myös työn ohella, sillä lähiopetus toteutetaan iltaisin ja/tai viikonloppuisin. Koulutus koostuu kahdeksasta lähiopetuskerrasta, jotka järjestetään kerran kuussa perjantaisin ja lauantaisin sekä lisäksi itsenäisistä tehtävistä.

Lukuvuosi 2021-2022, lähiopetus noin kerran kuussa (pe klo 16-20 ja la klo 9-15)

Ajankohta

27.8.2021-21.5.2022

Paikka: Etelä-Pohjanmaan Opisto (Opistontie 111, 60800 Ilmajoki)

Kurssisisällöt ja aikataulu

 • Johdatus sanataideohjaukseen
  Ohjaaja:
  Luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 27.8. klo 16−20 ja la 28.8. klo 9−15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Astutaan luottavaisesti, lempeästi ja luovasti sanataiteen ja sanataideohjauksen maailmaan. Käynnistetään koulutuskokonaisuus kirjoittamalla, ottamalla haltuun alan kirjallisuutta sekä tutustumalla toisiimme sanataiteilijoina.

 • Ohjaajan esiintymis- ja vuorovaikutustaidot
  Ohjaaja: teatteriopettaja Venla Korja
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 24.9. klo 16−20 ja la 25.9. klo 9−15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Viilataan käytännön harjoitteilla esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja kuntoon ja pohditaan niiden merkitystä ja kehonkielen käyttöä ohjauksellisesta näkökulmasta. Tutustutaan myös erilaisiin draaman työtapoihin ja tekniikoihin sekä leikin käyttöön osana sanataiteen ohjausta.

 • Luova omaelämäkerrallinen kirjoittaminen
  Ohjaaja: Sanataideohjaaja Elena Lehdontie
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 29.10. klo 16−20 ja la 30.10. klo 9−15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Opetellaan etsimään ja löytämään omasta elämästä kirjoittamisen materiaalia ja tuottamaan siitä fiktiivistä tekstiä esimerkiksi etäännyttämisen avulla. Harjoitellaan ohjaamaan omaelämäkerrallista kirjoittamista niin teorian, kirjoitusharjoitusten kuin keskustelunkin kautta.

 • Lasten ja nuorten sanataideohjaus
  Ohjaaja: Kirjailija, sanataideohjaaja Jussi Matilainen
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 26.11. klo 16−20 ja la 27.11. klo 9−15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Tutustutaan lasten ja nuorten sanataideohjauksen erityispiirteisiin. Pohditaan, miten se eroaa aikuisten sanataideohjauksesta ja miten valitaan ikäkaudelle soveltuvia aineistoja ja harjoituksia. Heittäydytään kirjoittajina kokeilemaan lapsille ja nuorille soveltuvia kirjoitus- ja draamatehtäviä myös itse.

 • Sanataideohjauksen pedagogiikkaa ja työkaluja
  Ohjaaja: Kirjailija, sanataideohjaaja Päivi Haanpää
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 21.1.2022 klo 16−20 ja la 22.1.2022 klo 9−15, itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Pohditaan, miten ohjattavan luovuutta voi parhaiten kehittää ja tukea ja mikä merkitys luottavaisella ja turvallisella ilmapiirillä on sanataideohjauksessa ja erityisesti palautteen antamisessa. Tutustutaan erilaisiin kirjoittajaoppaisiin ja -harjoituksiin ja harjoitellaan valitsemaan sopivia harjoituksia ja ohjausmenetelmiä erilaisille ryhmille.

 • Työssäoppiminen
  Ohjaaja: Luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus la 12.2. klo 9−15 ja pe 25.3. klo 16−20, ohjaustuokio, itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Harjoitellaan ohjauskokonaisuuden toteuttamista opiskelijan itse valitsemassa paikassa, esimerkiksi päiväkodissa, sanataidekerhossa, kirjoittajaryhmässä, työpaikalla tai koulussa. Kurssiin sisältyy ohjaussuunnitelman tekeminen, ohjaustuokion toteutus ja loppuraportointi. Kaksi kokoontumiskertaa, joista toinen ennen harjoittelua (suunnittelukerta lauantaina 12.2.), toinen sen jälkeen (harjoittelun purku perjantai-iltana 25.3.).

 • Minä sanataideohjaajana
  Ohjaaja: Luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Ei lähiopetusta, itsenäiset tehtävät huhtikuussa 2022
  Sisältö: Minä sanataideohjaajana -portfolion kokoaminen itsenäisesti ohjaajan antamien ohjeiden mukaisesti. Portfoliossa opiskelija kokoaa yhteen sanataideohjaajaopintojen keskeisiä sisältöjä, pohtii oppimaansa ja itseään niin kirjoittajana, sanataiteilijana kuin ohjaajanakin. Portfolio arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty.

 • Opintojen päätöskerta
  Ohjaaja: Luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka sekä kirjailijavieras
  Suoritustapa: Lähiopetus pe 20.5. klo 16−20 ja la 21.5. klo 9−15, ennakkotehtävä
  Sisältö: Laskeudutaan luovasti, luottavaisesti ja lempeästi sanataideohjaajan mahdollisuuksiin koulutuksen jälkeen sekä testataan ohjaajan taitoja oman tutun ryhmän kanssa. Rentoudutaan kirjoittamalla ja pysähdytään rauhoittavien ja pohdiskelevien kirjoitusharjoitusten äärelle. Koulutuksen päätös ja todistukset.


TARKEMMAT OPINTOSISÄLLÖT – KURSSIESITE (PDF)

Laajuus

25 op

Hinta

600 € sisältäen opetuksen ja opetusmateriaalit

Majoitus

Majoitus: Opistolla on suositus majoittaa kurssilaiset yhden hengen huoneisiin vallitsevan tilanteen takia, joten huoneen hinta on 31 e tai 34 e/yö/hlö. Majoitus kahden hengen huoneessa huoneen tasosta riippuen 20 € tai 23 €/hlö/yö. Lisämaksu yhden hengen huoneesta 11 €/yö. Huoneissa on liinavaatteet ja pyyhe, joten tarvitset mukaasi vain henkilökohtaiset tarvikkeet.

Lisätietoa majoituksesta ja ruokailuista sähköpostitse saapuvassa kurssikutsussa, joka lähetetään n. 1-2 vkoa ennen kurssin alkua.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen 22.8.2021 mennessä tästä linkistä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

LISÄTIETOJA

Opiston toimisto
puh. 06 425 6000 tai toimisto@epopisto.fi

Jaa sivu