Sanataideohjaajakoulutus

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Lyhytkurssit » Sanataideohjaajakoulutus

Vahvista osaamistasi sanataiteen ohjaajana!


Sanataideohjauksen opintokokonaisuus sopii ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi opetus-, kasvatus- ja kirjastoalan työntekijöille tai sanataiteen ja kirjoittamisen opetuksen parissa työskenteleville. Sanataideohjaajakoulutus on mahdollista suorittaa myös työn ohella, sillä lähiopetus toteutetaan iltaisin ja/tai viikonloppuisin. Koulutus koostuu kahdeksasta lähiopetuskerrasta, jotka järjestetään kerran kuussa perjantaisin ja lauantaisin sekä lisäksi itsenäisistä tehtävistä. Opetusmateriaalialustana toimii opiston Moodle-ympäristö.

Seuraava koulutus alkaa pe 1.9.2023, lähiopetus noin kerran kuussa (pe klo 16-20 ja la klo 9-15). Alla tarkemmat sisällöt ja aikataulu.

Ajankohta

Syyskuu 2023 – huhtikuu 2024

Paikka: Etelä-Pohjanmaan Opisto (Opistontie 111, 60800 Ilmajoki)

Kurssisisällöt ja aikataulu

 • Johdatus sanataideohjaukseen
  Ohjaaja:
  Sanataideohjaaja, luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 1.9. klo 16-20 ja la 2.9. klo 9-15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Astutaan luottavaisesti, lempeästi ja luovasti sanataiteen ja sanataideohjauksen maailmaan. Käynnistetään koulutuskokonaisuus kirjoittamalla, ottamalla haltuun alan kirjallisuutta sekä tutustumalla toisiimme sanataiteilijoina.

 • Lasten ja nuorten sanataideohjaus
  Ohjaaja: Sanataideohjaaja, varhaiskasvattaja Elena Lehdontie
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 29.9. klo 16-20 ja la 30.9. klo 9-15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Tutustutaan lasten ja nuorten sanataideohjauksen erityispiirteisiin. Pohditaan, miten se eroaa aikuisten sanataideohjauksesta ja miten valitaan ikäkaudelle soveltuvia aineistoja ja harjoituksia. Heittäydytään kirjoittajina kokeilemaan lapsille ja nuorille soveltuvia harjoitteita.

 • Luova omaelämäkerrallinen kirjoittaminen
  Ohjaaja: Sanataideohjaaja, luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 27.10. klo 16-20 ja la 28.10. klo 9-15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Opetellaan etsimään ja löytämään omasta elämästä kirjoittamisen materiaalia ja tuottamaan siitä fiktiivistä tekstiä esimerkiksi etäännyttämisen avulla. Harjoitellaan ohjaamaan omaelämäkerrallista kirjoittamista niin teorian, kirjoitusharjoitusten kuin keskustelunkin kautta. Pohditaan, mitä on hoitava kirjoittaminen ja tutustutaan myös kirjallisuusterapian käsitteeseen.

 • Ohjaajan esiintymis- ja vuorovaikutustaidot
  Ohjaaja: Nuorisotyöaineiden opettaja Esa Kakkuri
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 24.11. klo 16-20 ja la 25.11. klo 9-15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Viilataan käytännön harjoitteilla esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja kuntoon ja pohditaan niiden merkitystä ja kehonkielen käyttöä ohjauksellisesta näkökulmasta. Tutustutaan myös erilaisiin draaman työtapoihin ja tekniikoihin sekä leikin käyttöön osana sanataiteen ohjausta.

 • Sanataideohjauksen pedagogiikkaa ja työkaluja
  Ohjaaja: Kirjailija, sanataideohjaaja Päivi Haanpää
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 26.1.2024 klo 16-20 ja la 27.1.2024 klo 9-15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Pohditaan, miten ohjattavan luovuutta voi parhaiten kehittää ja tukea ja mikä merkitys luottavaisella ja turvallisella ilmapiirillä on sanataideohjauksessa ja erityisesti palautteen antamisessa. Tutustutaan erilaisiin kirjoittajaoppaisiin ja -harjoituksiin ja harjoitellaan valitsemaan sopivia harjoituksia ja ohjausmenetelmiä erilaisille ryhmille.

 • Ohjausharjoittelun suunnittelu ja toteutus
  Ohjaaja: Sanataideohjaaja, luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 9.2. klo 16-20 ja la 10.2. klo 9-15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Harjoitellaan ohjauskokonaisuuden toteuttamista opiskelijan itse valitsemassa paikassa, esimerkiksi päiväkodissa, sanataidekerhossa, kirjoittajaryhmässä, työpaikalla tai koulussa. Kurssiin sisältyy ohjausharjoittelupaikan etsiminen, ohjaussuunnitelman tekeminen sekä ohjaustuokion toteutus.

 • Ohjausharjoittelun purku ja palautetaidot
  Ohjaaja: Sanataideohjaaja, luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 22.3. klo 16-20 ja la 23.3. klo 9-15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Kootaan yhteen ohjausharjoitteluiden kokemukset, huomiot ja havainnot. Pureudutaan yhdessä mahdollisiin ongelmakohtiin ja jaetaan onnistumisen kokemukset. Pohditaan omia vahvuusalueita ja kiinnostuksen kohteita sanataideohjaajana ja käsitellään myös palautteen antamisen keinoja ja periaatteita sekä palautteen vastaanottamisen taitoja.

 • Minä sanataideohjaajana ja opintojen päätös
  Ohjaaja: Sanataideohjaaja, luovan kirjoittamisen opettaja Päivi Sirkka
  Suoritustapa: Lähiopetus 12 h, pe 19.4. klo 16-20 ja la 20.4. klo 9-15 sekä itsenäiset tehtävät
  Sisältö: Kootaan yhteen sanataideohjaajaopintojen keskeisiä sisältöjä, pohditaan opittua ja omaa itseään niin kirjoittajana, sanataiteilijana kuin ohjaajanakin. Laskeudutaan luovasti, luottavaisesti ja lempeästi sanataideohjaajan mahdollisuuksiin koulutuksen jälkeen. Rentoudutaan kirjoittamalla ja pysähdytään rauhoittavien ja pohdiskelevien kirjoitusharjoitusten äärelle. Koulutuksen päätös ja todistukset.

Laajuus ja hinta

25 op

600 € sisältäen opetuksen ja opetusmateriaalit

Majoitus

Majoitus: Opistolla voi majoittua lähiopetusviikonloppuisin. Huoneen hinta on 36€/yö/hlö yhden hengen huoneessa. Majoitus kahden hengen huoneessa on 24 €/hlö/yö. Huoneissa on liinavaatteet ja pyyhe, joten tarvitset mukaasi vain henkilökohtaiset tarvikkeet.

Opiston ravintolassa on mahdollisuus myös ruokailla, jos ravintola on auki lähiopetusviikonloppuna. Lisätietoa majoituksesta ja ruokailuista saat sähköpostitse saapuvassa kurssikutsussa, joka lähetetään noin viikkoa ennen ensimmäistä lähiopetuskertaa.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tästä linkistä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen päättyy 22.8.

Koulutuksen esite
Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

LISÄTIETOJA

Opiston toimisto
puh. 06 425 6000 tai toimisto@epopisto.fi

Jaa sivu