Hyviä tuloksia ja selkeitä onnistumisia – Näin Sokka-hanke täytti tavoitteensa

ep-lintu


Enemmän yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Toimivia työkaluja oppilaitosten arkeen. Onnistunut yhteistyö 15 kansanopiston kesken. Tehty!

Sokka-hankkeen loppusuoralla kelpaa hymyillä, koska tavoitteet ovat täyttyneet.

Kansanopistojen sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus eli Sokka-hanke on edistänyt opiskelijoiden osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksia, yhdenvertaisuutta ja hyvinvointijohtamista kansanopistoissa.

Todella hienosti onnistuttiin esimerkiksi hyvinvoinnin edistämisen tavoitteessa.

– Erityisen hyvää oli opiskelijoiden omat kokemukset siitä, että he ovat osallisia, heidän elämänsä on merkityksellistä ja heidät kohdataan kansanopistossa. Olemme todella ylpeitä siitä, että opiskelijoiden oma kokemus osallisuudesta vahvistui, Suomen Kansanopistoyhdistyksen ja Sokka-hankkeen koordinaattori Anni Henricson sanoo.

STEP-koulutuksessa tärkein tulos on yhteisöllisyyden ja osallisuuden lisääntyminen.



Tutkija Antti Maunu Turun yliopistosta analysoi Sokka-hankkeen tuloksia ja onnitteli aikaansaannoksista.

– Tuloksista ilmeni osallisuuden vahva kokemus. Se oli kasvanut kyselykertojen välillä. Erityisen hyvä tulos tuli väittämistä ”Pystyn vaikuttamaan joihinkin elinympäristöni asioihin”, ”Koen, että minuun luotetaan” ja ”Saan myönteistä palautetta tekemisistäni”.

Hänen mukaansa tulosten taustalla on työntekijöiden vahva kyky kohdata ja tukea opiskelijoita.

Arvokasta oli myös yhteistyö 15 kansanopiston ja Kansanopistoyhdistyksen kesken. Verkosto pystyi toteuttamaan tavoitteet ja huomasi samalla, miten tärkeää ja tuloksellista yhteiskehittäminen on.

– Se on fiksua resurssien käyttöä, kun teemme yhdessä. Samalla hyötykin on moninkertainen, kun kehityksen tulokset ovat monen oppilaitoksen käytössä, Anni Henricson korostaa.

STEP-koulutus saavutti hienoja tuloksia

STEP-koulutuksessa käytettiin Sokka-hankkeessa laadittuja toimintamalleja ja työkaluja niin, että yhteisöllisyys, osallisuus ja opiskelijoiden vaikuttaminen lisääntyivät selvästi.

– Uudet toimintatavat ovat solahtaneet luonnollisesti oppilaitoksemme arkeen. Tuntuu, että opiskelijat pääsevät nyt aidosti vaikuttamaan, ja se on luontevaa, eikä mikään haastava lisätyö, sanoo STEP-koulutuksen opiskelijatoiminnan koordinaattori Inka Finne.

Muutokset ovat keränneet kiitosta myös opiskelijoilta, jotka ovat antaneet aikaisempaa enemmän myönteistä palautetta. Hyvät arviot ovat hyödyllisiä esimerkiksi kansanopiston markkinoinnissa.

STEP-koulutuksessa opiskelijat pääsevät nyt aidosti vaikuttamaan.

Nyt opiskelijoiden ääni tulee kuuluviin

STEP-koulutus uudisti opiskelijakuntatoimintansa Sokka-hankkeen toimintamallin ja oppaan avulla. Lisäksi otettiin käyttöön Sokan kehittämä osallisuuskartta.

– Nämä olivat todella toimivia työvälineitä! Nyt opiskelijoiden ääni tulee aidosti kuuluviin, Inka Finne sanoo.

Samaa mieltä on STEP-koulutuksen opiskelija Eemi Utriainen. Hän oli mukana uudistamassa opiskelijakuntatoimintaa.

Sokka-työkalujen ansiosta opiskelijatoimikunta on nyt järjestelmällistä ja organisoitua, ja sen viestintä on toimivampaa kuin ennen.

– Ehdottomasti parasta on se, miten uudistus selkeästi lisäsi yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia koko kampuksella ja eri alojen opiskelijoiden välillä. Myös matka koulun päättäjien ja opiskelijoiden välillä on lyhentynyt, Utriainen kertoo.

”Uudistus selkeästi lisäsi yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia koko kampuksella”, Eemi Utriainen
kehuu.

Ota toimivat työkalut käyttöön!

Yksi Sokka-hankkeen näkyvimmistä aikaansaannoksista on Sosiaalisesti kestävän ammatillisen koulutuksen toimintakäsikirja. Sen toimintamallit opastavat yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämisessä, tasa-arvo- ja
yhdenvertaisuussuunnittelun edistämisessä ja hyvinvointijohtamisen kehittämisessä. Käsikirjan malleja ja materiaaleja voi hyödyntää vapaasti omassa oppilaitoksessa.

Toimintakäsikirjasta löytyy muun muassa yhteisöä etsimässä peli. Sitä voi pelata esimerkiksi älypuhelimella. Pelissä tutustutaan opiskeluun, oppilaitokseen, opiskeluhuoltoon ja oppilaskuntatoimintaan. Peli päättyy juhlasaliin ja valmistujaisiin.

– Yhteisöllisyyspelistä tuli tosi hyvä ja innostava! Joillekin pelillisyys on oikea keino motivoitua ja kiinnittyä oppilaitokseen, hankkeen koordinaattori Anni Henricson toteaa.

Oppilaitosyhteisöjen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistetään toimintamallien kautta. Niistä on jo saatu positiivista palautetta kansanopistoilta.

– Mallit tukevat yhteisöllistä toimimista niin, että samalla edistetään yhdenvertaisuutta, Henricson sanoo.

Myös hyvinvointijohtaminen kohentuu toimintamallien avulla. Niitä testanneet kansanopistot olivat erittäin tyytyväisiä saamaansa apuun.

– Hyvinvointijohtamisen toimintamalleja kannattaa hyödyntää, koska ne luovat raamit ja systemaattisuutta hyvinvoinnin edistämiseen. Silloin kaikki tietävät, miten toimitaan ja mikä on keskinäinen työnjako.

Tutustu sosiaalisesti kestävän ammatillisen koulutuksen toimintakäsikirjaan




Kansanopistojen sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus on kansanopistojen ammatillisen koulutuksen yhteishanke. Hankkeen tavoitteena on edistää monipuolisesti opiskelijoiden ja opistoyhteisöjen hyvinvointia ammatillisessa koulutuksessa. Hanke on käynnissä 19.12.2022–30.4.2025 ja sitä rahoittaa Opetushallitus.

Jaa sivu

Linja-autot liikennöivät 13.8. alkaen opiston pihan kautta

Etelä-Pohjanmaan Opisto on sopinut ELY-keskuksen ja Urpolan Liikenne Ky:n kanssa, että13.8. alkaen linja-autot pysähtyvät jatkossa opiston Ilmajoen kampuksen pihassa (Opistontie 111, Ilmajoki). Aikataulu koskee lukuvuoden koulupäiviä.   Tiedot päivittyvät Matkahuollon sivuille tulevan lukuvuoden alussa. Aikataulu tulee olemaan seuraavanlainen: Lähtö 07:55 Seinäjoen Matkakeskuksesta—Perillä 08:25 opiston pihassa, Urpolan Liikenne Ky Lähtö 15:20 opiston pihasta—Perillä 15:55 Seinäjoen Matkakeskuksessa,

luentovideo_thumb

Tallenne korkeakouluun tähtäävistä opintolinjoista

Ohessa tallenne 28.5.2025 pidetystä korkeakouluun tähtäävien opintolinjojen esittelystä. Opintolinjat, jotka tallenteella esitellään ovat lääketiede, farmasia, oikeustiede, kauppatiede, sosiaali- ja terveysala, psykologia, logopedia ja kasvatustiede. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan tallenne!

antti railio ja susanna hakko

Antti Railio: Opistoaika oli yksi hienoimmista mun elämässä

Monella julkisuudestakin tutulla eteläpohjalaisella on takanaan ikimuistoinen kansanopistovuosi. Tangokuninkaallisen kruunua tavoitteleva laulaja Antti Railio opiskeli aikanaan Kauhajoen opistossa musiikkilinjalla, ja niin ikään tangolaulukilpailussa mukana oleva Susanna Hakko on ollut opistossa Kauhajoella kymppiluokalla. Voice of Finlandista tuttu Rosita Mäntyniemi puolestaan vietti lukuvuoden rytmimusiikkilinjalla Etelä-Pohjanmaan Opistossa Ilmajoella, samoin kuin Diilistä tutuksi tullut Niko Häkli joka opiskeli opistossa

Haemme opetuspäiväkotiimme kahta varhaiskasvatuksen hoitajaa

Opiston opetuspäiväkoti Pääskysaari hakee kahta varhaiskasvatuksen hoitajaa. Työ alkaa sopimuksen mukaan ja on määräaikainen 31.5. 2026 asti. Pääskysaari on Korpisaaren Säätiön ylläpitämä yksityinen päiväkoti. Se toimii myös opetuspäiväkotina Etelä-Pohjanmaan Opiston lastenohjauksen opiskelijoille. Pääskysaari toimii Etelä-Pohjanmaan Opiston ja Sedun maatalouden yksikön yhteydessä. Päiväkodissa toimii neljä ryhmää. Neljännes lapsista on alle 3-vuotiaita. Lastenhoitaja toimii ohjaajana ryhmässä. Päiväkodissa

Opiston toimisto suljettu pe 30.5. ja ma 2.6.

Opiston toimisto on suljettu sekä perjantaina 30.5. että maanantaina 2.6. Toimistomme avautuu jälleen ti 3.6. klo 9:00 ja palvelemme tuttuun tapaan klo 9-15.

young voice kuoro kevätjuhla

”Antakaa itsellenne siivet ja uskokaa unelmiin rohkeasti”

Opiston lukuvuosi päättyi keskiviikkona 28.5. pidettyyn kevätjuhlaan Ilmajoen kampuksen Korpisaarisalissa. – Tänään juhlistetaan paitsi lukuvuoden päättymistä, myös yhteisöä, joka tänne on muodostunut, tiivisti juhlan juontanut nuorisotyöaineiden opettaja Esa ”Eski” Kakkuri. Päiväkoti Pääskysaaren lapset esittivät yleisölle kaksi tanssiesitystä, ja taidonnäytteitä kuultiin myös opiston Young voice -kuorolta sekä teatterilinjan opiskelija Ella Luomalta, joka lauloi koskettavasti kappaleen You

Koripallo-opisto perustetaan Kauhajoelle

Kauhajoelle perustetaan koripallo-opisto

Karhu Basket ja Etelä-Pohjanmaan Opisto perustavat koripallo-opiston Kauhajoelle. Koripallon ja opiskelun yhdistävä koripallo-opisto tulee toisen asteen yhteishakuun keväällä 2026 ja alkaa saman vuoden elokuussa. Koripallo-opisto nojaa kansanopistojen Opistovuosi oppivelvollisille -koulutukseen, joka on 53 opintopisteen laajuinen ja kestää yhden lukuvuoden. Uuden koulutuksen tavoitteena on yhdistää tavoitteellinen koripallon harjoittelu ja opiskelu. Koulutus vahvistaa Kauhajoen asemaa valtakunnallisena koripallokeskuksena

Haemme osaajaa markkinointipäällikön ja markkinoinnin opettajan tehtävään

Haemme Etelä-Pohjanmaan Opistoon koulutusten ja palvelujen myyntipäällikköä, jonka työhön kuuluu myös markkinoinnin opetusta. Tehtävä alkaa 1.8. ja se on kokoaikainen. Pätevyysvaatimuksena on kauppatieteen maisterin tutkinto. Haku päättyy ma 2.6. Myyntipäällikkö vastaa itsenäisesti Etelä-Pohjanmaan Opiston myynnistä ja markkinoinnista, jota hän suunnittelee ja toteuttaa sekä hankkii osaamista muilta palvelun tuottajilta. Arvostamme innokasta työotetta sekä somen erinomaista tuntemusta.

Taideyliopiston opinnot alkavat EPOpistossa

Taideyliopiston opinnot alkavat Etelä-Pohjanmaan opistossa – tarjolla musiikkiteatteria ja kulttuurihyvinvointia 

Etelä-Pohjanmaan Opisto aloittaa ensi lukuvuonna yhteistyön Taideyliopiston kanssa: Opiston Ilmajoen kampuksella voi jatkossa opiskella Taideyliopiston avoimen yliopiston opintoja. Tulevana lukuvuonna tarjolla on Musiikkiteatterin opintokokonaisuus sekä Johdanto kulttuurihyvinvointiin -kurssi.  Musiikkiteatterin avoimen yliopiston opinnot sisältävät niin musiikkiteatterilaulun, näyttelijäntyön kuin tanssinkin opintoja. Opinnot ovat avoimia Etelä-Pohjanmaan Opiston musiikki-, teatteri- ja tanssilinjojen opiskelijoille, yhteistyöoppilaitosten opiskelijoille sekä muille asiasta kiinnostuneille.  ”Taideyliopiston avoimen

Haemme kotitalouden tuntiopettajaa

Opisto hakee kotitalouden tuntiopettajaa Ilmajoen kampukselle. Tehtäviin kuuluu kotitalouden opettaminen Ilmajoen kampuksella nuorten ja aikuisten ryhmille. Opetuksen tavoitteena on kehittää opiskelijoiden arjen taitoja. Työ alkaa viikolla 34 ja kestää loppukevääseen 2026. Opetus kattaa oppiaineen sisällöt toisella asteella sekä tutustumista ruokakulttuureihin, koska ainakin puolet opiskelijoista on vieraskielisiä. Opetustunteja on noin 10 viikossa ja tehtävä on sivutoiminen.