Opistovuodesta vauhtia jatko-opintoihin

ep-lintu

Veera Suokas opiskeli lukuvuoden Etelä-Pohjanmaan Opiston kauppatieteen linjalla, Lotta Järvi kasvatustiedettä, Marika Udelius liikuntatiedettä ja Tero Lepola tietotekniikkaa. Kun ovet jatko-opintoihin eivät auenneet vielä viime vuonna, oli kaikilla selvät suunnitelmat tulosten tultua. Välivuosi ei houkutellut ketään heistä, vaan jokainen halusi käyttää aikansa tekemällä jotain hyödyllistä – joko töitä tai opintoja. 

Osalle Etelä-Pohjanmaan Opistoon tuleminen lukion jälkeen oli täysin harkittu päätös, osa teki päätöksensä vasta juuri ennen lukuvuoden alkamista.

– Olimme kuulleet tutuilta, että moni on päässyt opiston avulla kiinni jatko-opintoihin, Veera Suokas ja Marika Udelius kertovat.

Opisto oli lähes kaikille ennestään tuttu opinto-ohjaajan, kouluvierailun tai jonkun läheisen kautta.

– En vielä abivuonna ajatellut tulevani tänne opiskelemaan, mutta keväällä keskustelu opinto-ohjaajani kanssa sai minut vakuuttumaan opistosta ja sen opiskelutarjonnasta, Marika Udelius täsmentää.

Tukea opiskeluun

Vaikka korkeakouluopintoja pystyy suorittamaan monelta tieteenalalta suoraan jonkin avoimen yliopiston kautta, tuntui kansanopisto paremmalta vaihtoehdolta sen tarjoamien opiskelumahdollisuuksien ja ohjauksen kannalta. Lähes kaikilla linjoilla opetukseen sisältyy myös pääsykoevalmennus seuraavan kevään valintakokeisiin. Etuna on myös se, että opistovuoden jälkeen asema korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä säilyy.

– Punnitsin muutaman kuukauden kestävän valmennuskurssin ja lukuvuoden mittaisen kansanopintolinjan välillä ja koin, että itselleni on enemmän hyötyä opiskella koko vuosi pääsykokeessa kysyttäviä asioita, kuin itsenäisesti kotona tai lyhyen ajan jollain yksittäisellä kurssilla, kauppatiedettä opiskellut Veera Suokas selventää.

– Vaikka opiskelu kansanopistossa on maksullista, saa siihen opintotuen, ja ainakin itse koin saavani enemmän vastinetta rahoille kuin opiskelemalla omatoimisesti avoimen yliopiston kautta. Toisille se voi sopia paremmin, mutta itse kaipasin enemmän tukea opintoihini, jatkaa liikuntatiedettä opiskellut Marika Udelius.

Jokainen haastatelluista suoritti lukuvuoden aikana avoimen yliopiston opintoja 50-60 opintopistettä, joka on ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoihinkin verrattuna iso määrä. Jokaisen toiveena on pystyä hyödyntämään suoritetut opinnot jossain vaiheessa osaksi varsinaista korkeakoulututkintoa.

– Kursseja oli paljon ja aluksi syksyllä opiskelu tuntui raskaalta, kun kaikki oli muutenkin uutta. Opettaja ja opiskelukaverit auttoivat onneksi tsemppaamaan eteenpäin, Lotta Järvi kertoo.

– Kävin samaan aikaan kävin töissä, joten vapaa-aikaa ei ollut ollenkaan liikaa, Marika Udelius jatkaa.

Väylä yliopistoon

Hämeenlinnasta lähtöisin oleva Tero Lepola pääsi Etelä-Pohjanmaan Opistolla suoritettujen opintojen perusteella suoraan Jyväskylän yliopiston tutkinto-opiskelijaksi lukemaan tietotekniikkaa.

– Tulin Ilmajoelle saakka tietotekniikan opintolinjan perässä, koska tämä oli ainoa kansanopisto, jossa pystyi opiskelemaan kyseistä ainetta. Myös sen tarjoama väylähakumahdollisuus haluamiini opintoihin houkutteli.

Lepola suoritti lukuvuoden aikana tietotekniikan perusopinnot ja lisäksi muita opintoja avoimessa yliopistossa yhteensä yli 60 opintopistettä. Nämä voi hyödyntää nyt suoraan tutkinnossa, kun varsinaiset yliopisto-opinnot alkavat syksyllä.

– Omalla kohdallani opistovuosi auttoi siis ihan konkreettisesti eteenpäin jatko-opinnoissa.

Varmuus omasta alasta

Vuoden opiskelu kansanopistossa voi jouduttaa opiskelua jopa kaksi vuotta yliopistossa, kun avoimen yliopiston suoritusten lisäksi myös opiskelutaidot kehittyvät. Toisille suoritetut opinnot tuovat lisäksi varmuuden omasta valinnasta suuntautua tietylle alalle.

– Opistovuoden aikana tuntui, että aloin ymmärtää opetettavia asioita oikeasti, enkä vain opetellut niitä ulkoa. Avoimen yliopiston kursseista sai hyvää itseluottamusta jatko-opintoihin, kun huomasi ja tiesi että soveltuu kyseiselle alalle. Sai varmuuden, että tämä on just se mun juttu ja mikä oikeasti kiinnostaa, Veera Suokas kiittelee.

Jaa sivu

artikkeli-kansanopistot-opiskelijatyytyvaisyys

Etelä-Pohjanmaan Opistoon ennätysmäärä hakijoita yhteishaussa

Etelä-Pohjanmaan Opistoon oli ennätysmäärä hakijoita toisen asteen yhteishaussa, joka päättyi tiistaina. Hakijoita oli kaikkiaan 212, joista ensisijaisia 71. Opistoon oli kolme hakukohdetta kahdelle kampukselle. Kasvatus- ja ohjausalalle haki kaikkiaan 118, tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen 54 ja opistovuosi-koulutukseen 40. Ilmajoen kampukselle haki kaikkiaan 140, heistä 49 asetti Opiston ykkösvaihtoehdoksi. Vastaavasti Kauhajoen kampukselle haki kaikkiaan 72 ja heistä

immu_ilmen_web

Järjestäytyneen rikollisuuden syövereistä lainkuuliaiseen ja raittiiseen elämään – Mika ”Immu” Ilménin yleisöluento 3.4.

Entinen rikollispomo Mika ”Immu” Ilmén vierailee Etelä-Pohjanmaan Opistolla torstaina 3.4.2025. Kaikille avoimella yleisöluennolla hän kertoo rankasta menneisyydestään ja valinnoista, jotka johtivat aikoinaan rikollisille poluille. Entinen rikollinen elää nykyään raitista, lainkuuliaista elämää ja käy mediatyönsä lisäksi mm. kouluissa puhumassa nuorille menneisyydestään sekä raffista polustaan, tavoitteenaan estää nuoria tekemästä samoja virheitä. Immu Ilmén kertoo rehellisesti minkälaista elämä

kansanopistot_sokka_hankkeen_tulokset

Valitse kansanopisto! Saat laadukkaan koulutuksen, huikean ryhmähengen ja opettajien tuen

Kansanopistojen ammatillinen koulutus saa valtakunnallisessa Amis-opiskelijapalautteessa keskiarvoa paremmat arvosanat. Lisäksi kansanopistojen ammatillisesta koulutuksesta valmistuneet työllistyvät paremmin kuin ammatillisen tutkinnon suorittaneet keskimäärin. Tästä on kysymys: – Palautteista näkee, että kansanopistojen järjestämä ammatillinen koulutus on laadukasta ja arvostettua. Meillä on hyvät yhteydet työelämään ja koulutamme aloille, joissa työtä on, Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar toteaa. Myös opiskelijat

Untitled design - 2

Tanssi- ja teatterilinja pomputtaa Keltaisen pallon Seinäjoen kaupunginteatteriin 

Etelä-Pohjanmaan Opiston ja Seinäjoen kaupunginteatterin yhteistyö saa jatkoa keväällä 2025, kun opiston tanssi- ja teatterilinja esittää Elissa-näyttämöllä Tuomas Timosen näytelmän Keltainen pallo. Teos käsittelee erilaisia rooleja, joihin ihminen elämänsä aikana sitoutuu tai samaistuu.   Päätähtinä nähdään Etelä-Pohjanmaan Opiston tanssi- ja teatterilinjan opiskelijoita. Ohjaaja Salla Virkkala korostaa, että yhteistyö Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa on opiskelijoille hieno ja

epo_kauhajoen_kampus

Kauhajoen kampus muuttaa keskustaan

Etelä-Pohjanmaan Opiston Kauhajoen kampus muuttaa Järvikyläntieltä Kauhajoen keskustaan entiseen koti- ja laitostalousoppilaitoksen kiinteistöön eli ns. soppakouluun elokuun alussa. Kiinteistön omistajan kanssa on sovittu yhden lukuvuoden 2025–2026 kestävästä vuokrasopimuksesta. Opisto saa käyttöönsä kuusi luokkatilaa, pienryhmätilan, keittiön ja ravintolan, toimiston ja muut henkilöstön tilat sekä majoitustilat noin 40 opiskelijalle. Majoitustilat varataan ensi sijassa oppivelvollisille sekä opiston muille

IMG_4341_web

Sisua ja syräntä pilotoi taideakatemiaa maakuntaan – Tulevan nuorisomusikaalin ohjaajana Jussi Lukács

Etelä-Pohjanmaan Opiston taidekasvatusprojekti pyrkii lisäämään taiteen ja kulttuurin opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia nuorille. Mukana on lukuisia alueen oppilaitoksia ja taide- ja kulttuurialan toimijoita. Päämääränä on jalostaa yhteistyö urheiluakatemian kaltaiseksi taideakatemiaksi. Kaksivuotinen projekti huipentuu keväällä 2026 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähtävään nuorisomusikaaliin, jonka ohjaajana toimii Jussi Lukács. Useissa musikaaliproduktioissa mukana ollut näyttelijä ja muusikko Jussi Lukács kokee

Etelä-Pohjanmaan Opisto, TUVA -koulutus

Haku lukuvuoden 2025-2026 opintoihin käynnistyy 18. helmikuuta

Olemme mukana kevään toisen asteen yhteishaussa 18.2.-18.3.2025. Yhteishaun kautta voit hakea TUVA- ja Opistovuosi-koulutuksiin sekä kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon, josta valmistuu lastenohjaajaksi tai nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Yhteishaussa mukana olevat koulutukset Ilmajoella ja Kauhajoella: Myös haku ensi lukuvuoden kansanopistolinjoille, monimuoto- ja maahanmuuttajakoulutuksiin käynnistyy 18.2.2025. Tutustu koulutuksiimme ja hae mukaan!

kauhajoen_kampus

Kahden kampuksen Etelä-Pohjanmaan Opisto aloitti toimintansa

Etelä-Pohjanmaan Opiston Kauhajoen kampus aloitti toimintansa 1.1.2025, kun Kauhajoen opisto liittyi Etelä-Pohjanmaan Opistoon vuoden alussa. Jatkossa Etelä-Pohjanmaan Opisto järjestää koulutusta kahdella kampuksella Ilmajoella ja Kauhajoella. Uusia opiskelijoita ja ryhmiä on aloittanut kummallakin kampuksella, ja opiskelijamäärä on yhteensä lähes 600. Syksystä 2025 alkaen Kauhajoella alkaa myös nuoriso- ja yhteisöohjaajien ammatillinen koulutus, kun kasvatus- ja ohjausalan perustutkintokoulutus

Processed with VSCO with g3 preset

Kyösti Nyyssölä Suomen Kansanopistoyhdistyksen puheenjohtajaksi

Filosofian lisensiaatti Kyösti Nyyssölä on valittu Suomen Kansanopistoyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi kaudelle 2025–2027 yhdistyksen syyskokouksessa 9.10.2024. Nyyssölä on ollut Etelä-Pohjanmaan Opiston rehtori vuodesta 2007 lähtien ja toiminut tätä ennen lukion rehtorina ja sivistystoimen johtajana. Kansanopistoyhdistyksen hallituksen jäsen hän on ollut vuodesta 2020. Puheenjohtajakaudellaan Nyyssölä haluaa vahvistaa kansanopistojen kykyä vastata opiskelijoiden ja ympärillä olevan yhteiskunnan tarpeisiin ja

kansanopistot_sokka_hankkeen_tulokset_step_koulutus_likat3

Hyviä tuloksia ja selkeitä onnistumisia – Näin Sokka-hanke täytti tavoitteensa

Enemmän yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Toimivia työkaluja oppilaitosten arkeen. Onnistunut yhteistyö 15 kansanopiston kesken. Tehty! Sokka-hankkeen loppusuoralla kelpaa hymyillä, koska tavoitteet ovat täyttyneet. Kansanopistojen sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus eli Sokka-hanke on edistänyt opiskelijoiden osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksia, yhdenvertaisuutta ja hyvinvointijohtamista kansanopistoissa. Todella hienosti onnistuttiin esimerkiksi hyvinvoinnin edistämisen tavoitteessa. – Erityisen hyvää oli opiskelijoiden omat kokemukset siitä,