Opistovuodesta vauhtia jatko-opintoihin

ep-lintu

Veera Suokas opiskeli lukuvuoden Etelä-Pohjanmaan Opiston kauppatieteen linjalla, Lotta Järvi kasvatustiedettä, Marika Udelius liikuntatiedettä ja Tero Lepola tietotekniikkaa. Kun ovet jatko-opintoihin eivät auenneet vielä viime vuonna, oli kaikilla selvät suunnitelmat tulosten tultua. Välivuosi ei houkutellut ketään heistä, vaan jokainen halusi käyttää aikansa tekemällä jotain hyödyllistä – joko töitä tai opintoja. 

Osalle Etelä-Pohjanmaan Opistoon tuleminen lukion jälkeen oli täysin harkittu päätös, osa teki päätöksensä vasta juuri ennen lukuvuoden alkamista.

– Olimme kuulleet tutuilta, että moni on päässyt opiston avulla kiinni jatko-opintoihin, Veera Suokas ja Marika Udelius kertovat.

Opisto oli lähes kaikille ennestään tuttu opinto-ohjaajan, kouluvierailun tai jonkun läheisen kautta.

– En vielä abivuonna ajatellut tulevani tänne opiskelemaan, mutta keväällä keskustelu opinto-ohjaajani kanssa sai minut vakuuttumaan opistosta ja sen opiskelutarjonnasta, Marika Udelius täsmentää.

Tukea opiskeluun

Vaikka korkeakouluopintoja pystyy suorittamaan monelta tieteenalalta suoraan jonkin avoimen yliopiston kautta, tuntui kansanopisto paremmalta vaihtoehdolta sen tarjoamien opiskelumahdollisuuksien ja ohjauksen kannalta. Lähes kaikilla linjoilla opetukseen sisältyy myös pääsykoevalmennus seuraavan kevään valintakokeisiin. Etuna on myös se, että opistovuoden jälkeen asema korkeakoulujen ensikertalaiskiintiössä säilyy.

– Punnitsin muutaman kuukauden kestävän valmennuskurssin ja lukuvuoden mittaisen kansanopintolinjan välillä ja koin, että itselleni on enemmän hyötyä opiskella koko vuosi pääsykokeessa kysyttäviä asioita, kuin itsenäisesti kotona tai lyhyen ajan jollain yksittäisellä kurssilla, kauppatiedettä opiskellut Veera Suokas selventää.

– Vaikka opiskelu kansanopistossa on maksullista, saa siihen opintotuen, ja ainakin itse koin saavani enemmän vastinetta rahoille kuin opiskelemalla omatoimisesti avoimen yliopiston kautta. Toisille se voi sopia paremmin, mutta itse kaipasin enemmän tukea opintoihini, jatkaa liikuntatiedettä opiskellut Marika Udelius.

Jokainen haastatelluista suoritti lukuvuoden aikana avoimen yliopiston opintoja 50-60 opintopistettä, joka on ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoihinkin verrattuna iso määrä. Jokaisen toiveena on pystyä hyödyntämään suoritetut opinnot jossain vaiheessa osaksi varsinaista korkeakoulututkintoa.

– Kursseja oli paljon ja aluksi syksyllä opiskelu tuntui raskaalta, kun kaikki oli muutenkin uutta. Opettaja ja opiskelukaverit auttoivat onneksi tsemppaamaan eteenpäin, Lotta Järvi kertoo.

– Kävin samaan aikaan kävin töissä, joten vapaa-aikaa ei ollut ollenkaan liikaa, Marika Udelius jatkaa.

Väylä yliopistoon

Hämeenlinnasta lähtöisin oleva Tero Lepola pääsi Etelä-Pohjanmaan Opistolla suoritettujen opintojen perusteella suoraan Jyväskylän yliopiston tutkinto-opiskelijaksi lukemaan tietotekniikkaa.

– Tulin Ilmajoelle saakka tietotekniikan opintolinjan perässä, koska tämä oli ainoa kansanopisto, jossa pystyi opiskelemaan kyseistä ainetta. Myös sen tarjoama väylähakumahdollisuus haluamiini opintoihin houkutteli.

Lepola suoritti lukuvuoden aikana tietotekniikan perusopinnot ja lisäksi muita opintoja avoimessa yliopistossa yhteensä yli 60 opintopistettä. Nämä voi hyödyntää nyt suoraan tutkinnossa, kun varsinaiset yliopisto-opinnot alkavat syksyllä.

– Omalla kohdallani opistovuosi auttoi siis ihan konkreettisesti eteenpäin jatko-opinnoissa.

Varmuus omasta alasta

Vuoden opiskelu kansanopistossa voi jouduttaa opiskelua jopa kaksi vuotta yliopistossa, kun avoimen yliopiston suoritusten lisäksi myös opiskelutaidot kehittyvät. Toisille suoritetut opinnot tuovat lisäksi varmuuden omasta valinnasta suuntautua tietylle alalle.

– Opistovuoden aikana tuntui, että aloin ymmärtää opetettavia asioita oikeasti, enkä vain opetellut niitä ulkoa. Avoimen yliopiston kursseista sai hyvää itseluottamusta jatko-opintoihin, kun huomasi ja tiesi että soveltuu kyseiselle alalle. Sai varmuuden, että tämä on just se mun juttu ja mikä oikeasti kiinnostaa, Veera Suokas kiittelee.

Jaa sivu

jaana_saarinen_ohjelmanaiset

Alueelliset nuorisotyöpäivät Etelä-Pohjanmaan Opistolla 8.–9.8.

Alueelliset nuorisotyöpäivät järjestetään jälleen opistolla 8.-9.8.2024. Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston sekä Etelä-Pohjanmaan Opiston järjestämän tapahtuman keskiössä on kunnallinen ”perusnuorisotyö”. Puheenvuorot tulevat Opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Aluehallintovirastosta sekä Kuntaliitosta. Lisäksi saamme katsauksen alueen nuorisotyön helmistä. Työnhyvinvointinäkökulmaa tuo näyttelijä Jaana Saarinen. Torstai päättyy tietenkin perinteiseen iltajuhlaan hyvän musiikin ja ruuan merkeissä.  Perjantain kokoavan puheenvuoron käyttää vastaava tutkija Tomi

Spelit

Eteläpohjalaiset Spelit Ilmajoella 2.–4.8.

Järjestyksessään 52. Eteläpohjalaiset Spelit spelataan 2.-4.8.2024 Etelä-Pohjanmaan Opiston luonnonkauniissa miljöössä Ilmajoella. Tänäkin vuonna ohjelmassa on laaja kattaus sekä perinteistä että sovellettua kansanmusiikkia. Mukana pelimannimusiikin suomen huippuryhmiä mm. Enkel, Pirulainen, MäSä duo, 5/5 sekä Anne-Mari Kanniainen ja Keke Lammassaari. Unohtaa ei sovi myöskään ympäri Suomea saapuvia harrastajapelimanneja ja pelimanniryhmiä, jotka ilahduttavat vuosi vuoden jälkeen yleisöä rennolla pelimannihenkisellä esiintymisellään.

saijakentta_maalaus

Saija Kentan taidenäyttely Katajanmarjassa 15.7.–31.10.2024

Etelä-Pohjanmaan Opiston ravintolassa on esillä lokakuun loppuun saakka ilmajokisen Saija Kentan maalauksia. Maalaaminen on lasten ja nuorten parissa työskentelevälle Kentalle itsensä ilmaisua ja tajunnan virtaa. – Maalaan lähinnä omaksi ilokseni. Maalaamalla puran omia olojani, ilmaisen tunnetiloja, otan omaa aikaa. Työni on aika sosiaalista ja hektistä, joten maalaamalla rauhoitun elämän hälinältä. Inspiraatio töihin tulee yleensä tarpeesta

opistovuosi_ryhmakuva

Jatkuva haku Opistovuosi-koulutukseen – ratkaisu opiskelupaikkaa etsivälle oppivelvolliselle

Kansanopistojen järjestämään Opistovuosi-koulutukseen voi hakeutua jatkuvan haun kautta. Tämä maksuton koulutus on täydellinen vaihtoehto peruskoulun päättäneille oppivelvollisille, jotka jäävät toisen asteen yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa tai haluavat pohtia vielä uudelleen valintojaan. Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun valintatulokset julkaistaan 13. kesäkuuta. Monissa perheissä eletäänkin parhaillaan jännittäviä hetkiä. – Kun yhteishaun tulokset julkaistaan, hakijoista osa alkaa pohtia uudelleen valintojaan.

artikkeli-valmistuneille

Etelä-Pohjanmaan Opistosta valmistuneet

Toukokuussa 2024 opistolta valmistui jälleen kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisia! Alla olevalla nimilistalla ovat kaikki Etelä-Pohjanmaan Opistolla kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon suorittaneet, joiden nimien luovutukseen on lupa. Lämpimästi onnea kaikille valmistuneille sekä menestystä, onnea ja iloa tulevaisuuteen! 31.5.2024 Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta valmistuneet Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi: Anttila Janna, Ilmajoki; Granholm Anni, Kurikka; Haavisto Susanna, Seinäjoki; Hakola

artikkeli-kampusalue

Kauhajoen Opisto liittyy Etelä-Pohjanmaan Opistoon

Kauhajoen Opisto liittyy Etelä-Pohjanmaan Opistoon 1.1.2025, mikäli opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyy kansanopiston ylläpitämisluvan siirtämisen Kauhajoen evankelisen opiston kannatusyhdistykseltä Korpisaaren säätiölle, joka ylläpitää Etelä-Pohjanmaan Opistoa. Opistojen ylläpitäjät ovat päättäneet yhdistymisestä yksimielisesti maaliskuun aikana. Kauhajoen Opistosta on tulossa Etelä-Pohjanmaan Opiston Kauhajoen yksikkö. Korpisaaren säätiö on päättänyt ostaa Kauhajoen Opiston nykyiset toimitilat ja irtaimiston. Kauppakirjasta päätettiin yhdistymispäätösten yhteydessä.

maalauskurssi_perhonen

Hyvinvointia, taidetta ja ilmaisun iloa opiston kesäkursseilta!

Kesä on hyvä hetki keskittyä kivaan tai aloittaa itselle uusi harrastus. Järjestämme perinteisen kesäkurssiviikon heinäkuussa viikolla 30. Tarjolla on laaja kirjo kursseja intialaisesta päähieronnasta ja meikkauksesta kalligrafiaan, luovaan kijoittamiseen ja sanataiteeseen. Lisäksi vuoden 2024 Kalligrafiapäivät järjestestetään Etelä-Pohjanmaan Opistolla 6.-9.6.2024. Kesäkurssit 2024: Kaikille kursseille mahtuu vielä mukaan! Lue lisää kurssi-esittelyistä ja ilmoittaudu mukaan. Klikkaa tästä tarkempiin

EPO ARTS FB POST - 1

EPOARTS kutsuu nuoret juhlimaan taidetta

EPOARTS on ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaan Opistolla järjestettävä taidefestivaali, joka tuo taiteen ja ihmiset yhteen kokemaan, näkemään ja tekemään taidetta monipuolisesti. Festivaali on suunnattu nuorille, ja osallistujia odotetaan saapuvaksi paikalle ympäri maakunnan ti-to 21.–23.5 sekä la 25.5. EPOARTS-taidefestivaali ti–to 21.-23.5.2024 sekä la 25.5.2024Paikka: Etelä-Pohjanmaan Opisto (Opistontie 111, Ilmajoki) EPOARTS kutsuu Opistonmäelle eri oppilaitosten opiskelijoita, erityisesti yläasteilta. Festivaaliin osallistuville

ville_merinen

Turvallisempi some, terveempi mieli – Kansanedustaja Ville Merisen yleisöluento opistolla 8.4.

”Terapeutti-Villenä” tunnetulla Ville Merisellä on Tiktokissa sekä Instagramissa yli 130 000 seuraajaa. Hän on psykoterapeutti ja ensimmäisen kauden kansanedustaja, jolle nuorten mielenterveys on sydämen asia. Ville Merinen on sanonut tekevänsä mitä vain, jotta nuorilla olisi parempi mielenterveys. Henkilökohtaisesti hän on sitä mieltä, että sosiaalisen median kanavista TikTok tulisi kieltää, mutta hyödyntää sitä taitavasti nuorten tavoittamiseen

karoliina_maki_2_web

”Force of Nature” vie fantasiamaailmaan

Karoliina Mäen taidenäyttely ”Force of Nature” eli ”Luonnonvoima” esittää teoksia, joissa luonto on synnyttänyt mystisellä tavalla jotain kaunista ja sadunomaista. Toteutus rikkoo ajatusta pitää maalaus kehysten sisällä, herättäen teokset vaikuttavammin eloon. Näyttely pohtii luonnonvoimien vaarallisuutta ja tuhoisuutta kauneuden kautta, erilaisesta näkökulmasta. Kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään tavoitellakseen itselleen kauneutta? Mitä siitä syntyy, ja ovatko