Sisua ja syräntä pilotoi taideakatemiaa maakuntaan – Tulevan nuorisomusikaalin ohjaajana Jussi Lukács

ep-lintu

Etelä-Pohjanmaan Opiston taidekasvatusprojekti pyrkii lisäämään taiteen ja kulttuurin opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia nuorille. Mukana on lukuisia alueen oppilaitoksia ja taide- ja kulttuurialan toimijoita. Päämääränä on jalostaa yhteistyö urheiluakatemian kaltaiseksi taideakatemiaksi. Kaksivuotinen projekti huipentuu keväällä 2026 Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähtävään nuorisomusikaaliin, jonka ohjaajana toimii Jussi Lukács.

Sisua ja syräntä -taidekasvatushankkeen verkostolaisia Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä, jolla nähdään myös tuleva nuorten musikaali. Mukana kuvassa Ari Sadinmaa (ylärivi vas.), Päivi Sirkka, Milla Hautala, Jenni Salo, Erika Perander, Merja Mäki, Anne Vihelä (alarivi vas.), Jonna Pirttijoki, Salla Virkkala ja Johanna Stenroos. Kuva Hanna Hautaviita.


Useissa musikaaliproduktioissa mukana ollut näyttelijä ja muusikko Jussi Lukács kokee nuorten huomioimisen ja hyvinvoinnin merkitykselliseksi juuri tässä hetkessä.

– Elämme aikaa, jolloin sodat, ilmastonmuutos ja yhteiskunnan jakautuminen horjuttavat turvallisuudentunnettamme ja kykyämme kohdata toisiamme. Melun ja kiireen keskellä yksittäiset äänet hukkuvat helposti – erityisesti niiden, jotka ovat kaikkein hauraimmassa asemassa. Valitettavasti myös nuorten ääni jää usein kuulematta, pohtii Lukács.

– Haluan rohkaista heitä löytämään omia luovia polkujaan ja innostaa taiteen pariin, hän jatkaa.

Seinäjoen kaupunginteatterin toimitusjohtaja Milla Hautala uskoo lapsuuden ja nuoruuden kokemusten vaikuttavan kaikkeen – oli kyse harrastuneisuudesta, ammatista tai itsensä kehittämisestä.

– Olen itse aikoinaan tältä samalta kaupunginteatterin näyttämöltä harrastuksen parista lähtenyt ja päätynyt nykyiseen ammattiini.

Tulevalta nuorisomusikaalilta Hautala odottaa ennen kaikkea nuorta energiaa.

– On hienoa päästä kokemaan se silmien tuike ja innostus, kun voimme mahdollistaa nuorten esille pääsyn, koota voimat ja esittää yhteistyön tulos isolla näyttämöllä.

Yhteistyöllä luovuus lentoon

Musikaali on osa elokuussa käynnistettyä Sisua ja syräntä -taidekasvatushanketta, jossa kehitetään taiteen harrastus- ja opintomahdollisuuksia Etelä-Pohjanmaan nuorille.

– Pidän tosi tärkeänä, että täällä omassa maakunnassa – jossa minunkin juureni ovat, pääsee harrastamaan ja opiskelemaan taidealoja eikä aina tarvitsisi lähteä merta edemmäs kalaan ja muuttaa isoihin kaupunkeihin, sanoo hankepäällikkö Jenni Salo Etelä-Pohjanmaan Opistolta.

Taide- ja kulttuurialan toimijoita on syksyn aikana koottu yhteen ideoimaan nuorille järjestettävää toimintaa. Verkostoon on liittynyt lukuisia alueen oppilaitoksia ja taide- ja kulttuurialan ammattilaisia.

Nuorille järjestetään työpajoja, viikonloppuleirejä, harrasteryhmiä ja opintokokonaisuuksia, joissa he pääsevät tutustumaan musiikin, teatterin, tanssin, kuvataiteen ja luovan kirjoittamisen maailmaan. Ohjelmaa vetävät alan ammattilaiset ja kokeneet taidekasvattajat, jotka auttavat heitä löytämään omat vahvuudet ja inspiroivat kokeilemaan rohkeasti uusia asioita.

– Toimintaan voi tutustua Sisua ja syräntä -hankkeen verkkosivulla ja somekanavissa, ja niiden kautta pääsee myös ilmoittautumaan mukaan, Jenni Salo kertoo.

Lisää nuorten hyvinvointia ja alueellista pitovoimaa

Etelä-Pohjanmaan oppilaitosverkosto Opinlakeuden verkostokoordinaattori Erika Perander kokee projektin ainutlaatuisena mahdollisuutena ja tuotteena, jollainen on puuttunut alueelta.

– Koen, että voimme lisätä alueellista veto- ja pitovoimaa, kun täällä on mahdollisuuksia taiteen harrastamiseen, opiskeluun ja mahdollisesti jopa työhön.

Etelä-Pohjanmaan Opiston tanssi- ja teatterilinjan vastuuopettaja Johanna Stenroos sekä teatteriopettaja Salla Virkkala iloitsevat sen tuomista mahdollisuuksista jo olemassa olevan taideopetuksen kehittämiseen.  

– Opistolla on pitkät perinteet päätoimisen taideopetuksen tarjoamisessa. Vuosien varrella on nähty monen opiskelijan ponnistavan meiltä taidealan jatko-opintoihin ja ammattilaisiksi, Stenroos kertoo.  

– Maakunnan nuorille tämä on hieno mahdollisuus näyttää kyntensä. Valitettavasti taideopetus on usein isompien kaupunkien ylellisyys, vaikka pienenkin paikkakunnan kasvatit voivat ponnistaa korkealle, jos kasvualusta on oikeanlainen, komppaa Virkkala, joka on itsekin opiston kasvatteja. 

Lisäksi Stenroos ja Virkkala korostavat, että taide kasvattaa ja vahvistaa jokaista tekijäänsä, ja monet opiskelijat ovat vuosien aikana löytäneet elämälleen suunnan sekä vahvistaneet itsetuntemustaan ja hyvinvointiaan taideopintojen avulla.

– Kun tehdään yhdessä taidetta, se lisää itseymmärrystä ja ennen kaikkea empatiaa muita ihmisiä kohtaan, uskoo taidekasvatushankkeessa proosan kirjoittamista opettava kirjailija Merja Mäki.

– Eihän sitä tiedä, vaikka tällainen mahdollisuus muuttaisi koko elämän suunnan. Joku lamppu syttyy, että tällaisiakin vaihtoehtoja on harrastaa tai jopa suuntautua työelämään, opettaja Jonna Pirttijoki Ilmajoen Musiikkiopistosta pohtii.

– Minun unelmani olisi saada aikaan se, että joku tuleva teos olisi jonkun ohjaamani nuoren sävelkynästä, hän lisää.



Lisätietoja:
Jenni Salo, hankepäällikkö, Sisua ja syräntä -taidekasvatushanke
puh. 050 478 1159, jenni.salo@epopisto.fi


Hankkeen verkkosivu: https://epopisto.fi/tietoa-opistosta/yhteistyo-ja-hankkeet/sisua-ja-syranta/

Facebook: Sisua ja syräntä / Instagram: @sisuajasyranta

Jaa sivu

epo_varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen opettaja tai sosionomi Päiväkoti Pääskysaareen

Haemme opiston opetuspäiväkoti Pääskysaareen varhaiskasvatuksen opettajaa tai sosionomia vanhempainvapaan ajaksi 4-5 -vuotiaiden ryhmään. Vastaat ryhmän vetämisestä ja lasten varhaiskasvatuksesta yhdessä ryhmän muiden ohjaajien kanssa. Toimit yhteistyössä päiväkodin muun henkilöstön kanssa. Pidät aktiivisesti yhteyttä lasten huoltajiin ja osaat käyttää varhaiskasvatuksen hallinto-ohjelmaa sitä varten. Olet sitoutunut ja innostunut omasta työstäsi ja näet sen arvokkaana. Tarvittaessa sijaistat muita

kansanopistot_sokka_hankkeen_tulokset_step_koulutus_likat3

Hyviä tuloksia ja selkeitä onnistumisia – Näin Sokka-hanke täytti tavoitteensa

Enemmän yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Toimivia työkaluja oppilaitosten arkeen. Onnistunut yhteistyö 15 kansanopiston kesken. Tehty! Sokka-hankkeen loppusuoralla kelpaa hymyillä, koska tavoitteet ovat täyttyneet. Kansanopistojen sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus eli Sokka-hanke on edistänyt opiskelijoiden osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksia, yhdenvertaisuutta ja hyvinvointijohtamista kansanopistoissa. Todella hienosti onnistuttiin esimerkiksi hyvinvoinnin edistämisen tavoitteessa. – Erityisen hyvää oli opiskelijoiden omat kokemukset siitä,

artikkeli-kampusalue

OKM hyväksyi Kauhajoen Opiston liittymisen Etelä-Pohjanmaan Opistoon

Opetus- ja kulttuuriministeriö on hyväksynyt Kauhajoen Opiston liittymisen osaksi Etelä-Pohjanmaan Opistoa. Lupapäätökset astuvat voimaan 1.1.2025 alkaen. Yhteiseksi nimeksi tulee Etelä-Pohjanmaan Opisto, jolla on jatkossa kaksi kampusta, toinen Ilmajoella, toinen Kauhajoella. Yhdistyneen opiston arvopohja nojaa kansanopistojen yhteisölliseen pedagogiikkaan ja sivistystehtävään. Kauhajoen Opiston evankelisuus jää tältä osin historiaan ja osaksi opiston perinteitä. Yhdistymisen myötä Kauhajoella alkaa nuoriso-

1H7A1463_web

Kansanopistot ovat kaikilla mittareilla ammatillisen koulutuksen huippuosaajia – ja siksi toimivaa koulutusta ei saa heikentää

Kansanopistojen ammatillinen koulutus on poikkeuksellisen laadukasta, yhteisöllistä, yhdenvertaista ja yksilöllistä. Valtakunnallisessa Amis-opiskelijapalautteessa kansanopistot erottuvat edukseen esimerkiksi palautteiden keskiarvossa. Lisäksi opiskelijat valmistuvat nopeammin ja työllistyvät paremmin kuin ammatillisen tutkinnon suorittaneet keskimäärin. – Palautteista näkee, että kansanopistojen järjestämä ammatillinen koulutus on laadukasta ja arvostettua. Meillä on hyvät yhteydet työelämään ja koulutamme aloille, joissa työtä on, Suomen Kansanopistoyhdistyksen

Processed with VSCO with g3 preset

Kyösti Nyyssölä Suomen Kansanopistoyhdistyksen puheenjohtajaksi

Filosofian lisensiaatti Kyösti Nyyssölä on valittu Suomen Kansanopistoyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi kaudelle 2025–2027 yhdistyksen syyskokouksessa 9.10.2024. Nyyssölä on ollut Etelä-Pohjanmaan Opiston rehtori vuodesta 2007 lähtien ja toiminut tätä ennen lukion rehtorina ja sivistystoimen johtajana. Kansanopistoyhdistyksen hallituksen jäsen hän on ollut vuodesta 2020. Puheenjohtajakaudellaan Nyyssölä haluaa vahvistaa kansanopistojen kykyä vastata opiskelijoiden ja ympärillä olevan yhteiskunnan tarpeisiin ja

saijakentta_maalaus

Saija Kentan taidenäyttely Katajanmarjassa 15.7.–31.12.

Etelä-Pohjanmaan Opiston ravintolassa on esillä vuoden loppuun saakka ilmajokisen Saija Kentan maalauksia. Maalaaminen on lasten ja nuorten parissa työskentelevälle Kentalle itsensä ilmaisua ja tajunnan virtaa. – Maalaan lähinnä omaksi ilokseni. Maalaamalla puran omia olojani, ilmaisen tunnetiloja, otan omaa aikaa. Työni on aika sosiaalista ja hektistä, joten maalaamalla rauhoitun elämän hälinältä. Inspiraatio töihin tulee yleensä tarpeesta

sirkka_kumpula_web

Valistus vaikuttaa vieläkin – Sirkka Kumpulan yleisöluento 23.11.

Kasvatustieteiden tohtori (KT) Sirkka Kumpula on toiminut Etelä-Pohjanmaan Opistolla matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opettajana vuosina 1986-1996. Luennossaan hän puolustaa yksilöllisten taipumusten vahvistamista kouluopetuksen kehittämisessä. Tehokas peruskoulutus on suomalainen ihme, joka on herättänyt paljon kansainvälistä uteliaisuutta. Sivistysbarometri 2024 ja oppimisen seurantatutkimukset viestivät muutosta heikompaan suuntaan. Pedagogisen uudistamistyön taustalla vaikuttaa muuttuva tiede, joka on mekanisoinut ihmisen irti luonnosta. Valistusaate

epo_jenni_salo

Sisua ja syräntä verkostoi yhteen nuoret ja taide- ja kulttuurialan tekijät

Etelä-Pohjanmaan Opistolla käynnistyi elokuussa taidekasvatushanke, jonka nimeksi on pohjalaisittain ristitty Sisua ja syräntä. Toiminta keskittyy Ilmajoelle, Seinäjoelle ja Jalasjärvelle ja tarjoaa 15–25-vuotiaille nuorille ainutlaatuisen mahdollisuuden omien taitojen kehittämiseen ja ilmaisuun taiteen eri muodoissa. Samalla kootaan taide- ja kulttuurialan toimijat yhteen ideoimaan nuorille järjestettävää toimintaa yhdessä. Tavoitteena on jalostaa toiminta eteläpohjalaisten omaksi taideakatemiaksi. – Haluamme tarjota

sisu - päivä - 1

”Joku pieni muru jotain mussa on aina ollu” – Sisu-päivä 8.10.

Mitä on mystinen sisu? Se on sinnikkyyttä, sitkeää tahdonvoimaa, hellittämätöntä tarmoa, lannistumattomuutta, peräänantamattomuutta, uskallusta ja rohkeutta, joka siivittää lähes mahdottomilta tuntuviin tekoihin. Etelä-Pohjanmaan Opiston Sisu-päivä tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden syventyä sisun merkitykseen arjessa ja löytää uusia voimavaroja omiin haasteisiin. Sisukkuudesta, resilienssistä ja lämpimästä sisusta (the gentle power of sisu) kuullaan niin Ilmajoen kunnanjohtaja Aape Laitalaisen, kirjailija Merja

kansanopistot_sokka_laatulupaus - 1

Kansanopistojen yhteinen laatulupaus – Näin kansanopistojen ammatillinen koulutus pysyy ja kehittyy huipputasolla

Ammatillista koulutusta järjestävät kansanopistot tekevät yhteistä kehitystyötä koulutuksen ja sen laadun sekä sosiaalisen kestävyyden turvaamiseksi ja kehittämiseksi. Laatulupaus nostaa esiin yhteiset tavoitteet ja toimenpiteitä niiden edistämiseksi. Meidän kansanopistossamme Kohdataan opiskelijat tasavertaisesti ja aidosti välittäen.Se tarkoittaa esimerkiksi opiskelijoihin tutustumista, heidän vahvuuksiensa sanoittamista, uuden oppimisen aktiivista tukemista sekä läsnä olevaa vuorovaikutusta. Noudatamme yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaa ja varmistamme sen