Kansanopistot kulkevat kohti kestävää tulevaisuutta ekososiaalisen sivistyksen siivittäminä

ep-lintu

Kansanopistot muuttavat maailmaa sivistyksen, opetuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen kautta. Nyt ne haluavat toimia edelläkävijöinä kestävyysmuutoksessa ja asettaa ekososiaalisen sivistyksen keskiöön kaikessa toiminnassaan. Ekososiaalinen sivistys korostaa ekologisten arvojen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden merkitystä, ja tulevaisuudessa se näkyy entistä vahvemmin kansanopistojen opintosisällöissä ja päivittäisessä toiminnassa.


Tienviitat vihreään siirtymään kansanopistossa -hankkeen avulla on saatu jo työkaluja kestävyysmurroksen edistämiseen. Hankkeen päätavoitteena on pienentää kansanopistojen hiilijalanjälkeä ja kasvattaa niiden kädenjälkeä. Tämä vie meitä kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja edistää samalla opistojen toimintakulttuurin kokonaisvaltaista muutosta.

– Hankkeessa mukana olevat opistot ovat laskeneet oman hiilijalanjälkensä ja tunnistaneet keskeisimmät päästölähteet. Tämä on mahdollistanut päästövähennystavoitteiden asettamisen ja toteuttamiskelpoisten toimenpiteiden selvittämisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi, sanoo hankkeen projektipäällikkö Nina Maarit Partanen Suomen ympäristöopisto Syklistä.  

Kädenjälki tarkoittaa myönteisiä sosiaalisia, yhteiskunnallisia ja ympäristövaikutuksia, jotka saadaan aikaan oman suoran toiminnan ulkopuolella. Niitä ovat esimerkiksi kansanopisto-opiskelijoiden hiilipäästöjen väheneminen ja Agenda 2030 -tavoitteiden yhdistäminen opiston tarjoamiin kasvatus- ja ohjausalan tutkinnonosiin. Hankkeessa huomattiin, että kansanopistot tuottavat jo nyt paljon ekologista kädenjälkeä. Kestävä kehitys näkyy opetuksessa, pedagogiikassa ja kasvatussisällöissä. Lisäksi kestävän kehityksen edistäminen on kansanopistojen lakisääteinen tehtävä.

– Laki vapaasta sivistystyöstä antaa kansanopistoille selkeän tehtävän vahvistaa koulutuksillaan oppijoiden ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä elämäntapoja. Kansanopiston yhteisöllisessä oppimisympäristössä tähdätään uudistavaan oppimiseen, jonka avulla ihmiset voivat tarkastella elämän merkityksiä ja muuttaa toimintaansa, sanoo Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar.  

Tienviitat vihreään siirtymään kansanopistossa -hanke oli käynnissä 13.11.2020–31.12.2023, ja sitä rahoitti Opetushallitus. Hanketta koordinoi Suomen ympäristöopisto SYKLI, ja sen yhteistyökumppanina toimi Suomen Kansanopistoyhdistys.

Hankkeessa syntyi käytännön ratkaisuja opetukseen sekä yhteinen kansanopistojen vihreän siirtymän suunnitelma sekä sitä tukevat johtamisen ja seurannan työkalut, jotka on koottu tuoreeseen Tienviitat vihreään siirtymään kansanopistoissa –käsikirjaan. Se sisältää kattavan listauksen päästötietokantoja ja hiilijalanjälkilaskureita, vinkkejä laskentaa aloittaville opistolle, mallin päästövähennyspoluista sekä keinoja ja mittareita kädenjäljen kasvattamiseen.


Lisätiedot:

Nina Maarit Partanen, Tienviitat vihreään siirtymään kansanopistoissa -hankkeen projektipäällikkö
Suomen ympäristöopisto SYKLI 
ninamaarit.partanen@sykli.fi
puh. 044 493 4850


Tytti Pantsar, Toiminnanjohtaja
Suomen Kansanopistoyhdistys – Finlands Folkhögskolförening ry
tytti.pantsar@kansanopistot.fi
puh. 044 531 8000

Jaa sivu

Linja-autot liikennöivät 13.8. alkaen opiston pihan kautta

Etelä-Pohjanmaan Opisto on sopinut ELY-keskuksen ja Urpolan Liikenne Ky:n kanssa, että13.8. alkaen linja-autot pysähtyvät jatkossa opiston Ilmajoen kampuksen pihassa (Opistontie 111, Ilmajoki). Aikataulu koskee lukuvuoden koulupäiviä.   Tiedot päivittyvät Matkahuollon sivuille tulevan lukuvuoden alussa. Aikataulu tulee olemaan seuraavanlainen: Lähtö 07:55 Seinäjoen Matkakeskuksesta—Perillä 08:25 opiston pihassa, Urpolan Liikenne Ky Lähtö 15:20 opiston pihasta—Perillä 15:55 Seinäjoen Matkakeskuksessa,

luentovideo_thumb

Tallenne korkeakouluun tähtäävistä opintolinjoista

Ohessa tallenne 28.5.2025 pidetystä korkeakouluun tähtäävien opintolinjojen esittelystä. Opintolinjat, jotka tallenteella esitellään ovat lääketiede, farmasia, oikeustiede, kauppatiede, sosiaali- ja terveysala, psykologia, logopedia ja kasvatustiede. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan tallenne!

antti railio ja susanna hakko

Antti Railio: Opistoaika oli yksi hienoimmista mun elämässä

Monella julkisuudestakin tutulla eteläpohjalaisella on takanaan ikimuistoinen kansanopistovuosi. Tangokuninkaallisen kruunua tavoitteleva laulaja Antti Railio opiskeli aikanaan Kauhajoen opistossa musiikkilinjalla, ja niin ikään tangolaulukilpailussa mukana oleva Susanna Hakko on ollut opistossa Kauhajoella kymppiluokalla. Voice of Finlandista tuttu Rosita Mäntyniemi puolestaan vietti lukuvuoden rytmimusiikkilinjalla Etelä-Pohjanmaan Opistossa Ilmajoella, samoin kuin Diilistä tutuksi tullut Niko Häkli joka opiskeli opistossa

Haemme opetuspäiväkotiimme kahta varhaiskasvatuksen hoitajaa

Opiston opetuspäiväkoti Pääskysaari hakee kahta varhaiskasvatuksen hoitajaa. Työ alkaa sopimuksen mukaan ja on määräaikainen 31.5. 2026 asti. Pääskysaari on Korpisaaren Säätiön ylläpitämä yksityinen päiväkoti. Se toimii myös opetuspäiväkotina Etelä-Pohjanmaan Opiston lastenohjauksen opiskelijoille. Pääskysaari toimii Etelä-Pohjanmaan Opiston ja Sedun maatalouden yksikön yhteydessä. Päiväkodissa toimii neljä ryhmää. Neljännes lapsista on alle 3-vuotiaita. Lastenhoitaja toimii ohjaajana ryhmässä. Päiväkodissa

Opiston toimisto suljettu pe 30.5. ja ma 2.6.

Opiston toimisto on suljettu sekä perjantaina 30.5. että maanantaina 2.6. Toimistomme avautuu jälleen ti 3.6. klo 9:00 ja palvelemme tuttuun tapaan klo 9-15.

young voice kuoro kevätjuhla

”Antakaa itsellenne siivet ja uskokaa unelmiin rohkeasti”

Opiston lukuvuosi päättyi keskiviikkona 28.5. pidettyyn kevätjuhlaan Ilmajoen kampuksen Korpisaarisalissa. – Tänään juhlistetaan paitsi lukuvuoden päättymistä, myös yhteisöä, joka tänne on muodostunut, tiivisti juhlan juontanut nuorisotyöaineiden opettaja Esa ”Eski” Kakkuri. Päiväkoti Pääskysaaren lapset esittivät yleisölle kaksi tanssiesitystä, ja taidonnäytteitä kuultiin myös opiston Young voice -kuorolta sekä teatterilinjan opiskelija Ella Luomalta, joka lauloi koskettavasti kappaleen You

Koripallo-opisto perustetaan Kauhajoelle

Kauhajoelle perustetaan koripallo-opisto

Karhu Basket ja Etelä-Pohjanmaan Opisto perustavat koripallo-opiston Kauhajoelle. Koripallon ja opiskelun yhdistävä koripallo-opisto tulee toisen asteen yhteishakuun keväällä 2026 ja alkaa saman vuoden elokuussa. Koripallo-opisto nojaa kansanopistojen Opistovuosi oppivelvollisille -koulutukseen, joka on 53 opintopisteen laajuinen ja kestää yhden lukuvuoden. Uuden koulutuksen tavoitteena on yhdistää tavoitteellinen koripallon harjoittelu ja opiskelu. Koulutus vahvistaa Kauhajoen asemaa valtakunnallisena koripallokeskuksena

Haemme osaajaa markkinointipäällikön ja markkinoinnin opettajan tehtävään

Haemme Etelä-Pohjanmaan Opistoon koulutusten ja palvelujen myyntipäällikköä, jonka työhön kuuluu myös markkinoinnin opetusta. Tehtävä alkaa 1.8. ja se on kokoaikainen. Pätevyysvaatimuksena on kauppatieteen maisterin tutkinto. Haku päättyy ma 2.6. Myyntipäällikkö vastaa itsenäisesti Etelä-Pohjanmaan Opiston myynnistä ja markkinoinnista, jota hän suunnittelee ja toteuttaa sekä hankkii osaamista muilta palvelun tuottajilta. Arvostamme innokasta työotetta sekä somen erinomaista tuntemusta.

Taideyliopiston opinnot alkavat EPOpistossa

Taideyliopiston opinnot alkavat Etelä-Pohjanmaan opistossa – tarjolla musiikkiteatteria ja kulttuurihyvinvointia 

Etelä-Pohjanmaan Opisto aloittaa ensi lukuvuonna yhteistyön Taideyliopiston kanssa: Opiston Ilmajoen kampuksella voi jatkossa opiskella Taideyliopiston avoimen yliopiston opintoja. Tulevana lukuvuonna tarjolla on Musiikkiteatterin opintokokonaisuus sekä Johdanto kulttuurihyvinvointiin -kurssi.  Musiikkiteatterin avoimen yliopiston opinnot sisältävät niin musiikkiteatterilaulun, näyttelijäntyön kuin tanssinkin opintoja. Opinnot ovat avoimia Etelä-Pohjanmaan Opiston musiikki-, teatteri- ja tanssilinjojen opiskelijoille, yhteistyöoppilaitosten opiskelijoille sekä muille asiasta kiinnostuneille.  ”Taideyliopiston avoimen

Haemme kotitalouden tuntiopettajaa

Opisto hakee kotitalouden tuntiopettajaa Ilmajoen kampukselle. Tehtäviin kuuluu kotitalouden opettaminen Ilmajoen kampuksella nuorten ja aikuisten ryhmille. Opetuksen tavoitteena on kehittää opiskelijoiden arjen taitoja. Työ alkaa viikolla 34 ja kestää loppukevääseen 2026. Opetus kattaa oppiaineen sisällöt toisella asteella sekä tutustumista ruokakulttuureihin, koska ainakin puolet opiskelijoista on vieraskielisiä. Opetustunteja on noin 10 viikossa ja tehtävä on sivutoiminen.