Poliisi-, pelastus- ja sotilasala

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Opintolinjat » Poliisi-, pelastus- ja sotilasala

Onko sinussa viranomaisainesta?


Haaveena poliisin työ? Tai ura pelastus- tai sotilasalalla? Ammattilaisia tarvitaan lisää, mutta harva pääsee näiden alojen koulutukseen ensiyrittämällä. Poliisi-, pelastus- ja sotilasalan linja valmentaa opiskelijoita julkisen alan turvallisuusviranomaisten, kuten poliisin, sotilaan, pelastajan, hätäkeskuspäivystäjän ja rajavartijan urapolulle.

Näissä ammateissa edellytetään vahvaa motivaatiota, hyvää fyysistä kuntoa ja vaativaa peruskoulutusta. Poliisin ja pelastajan tutkintoon edetään Poliisiammattikorkeakoulun ja Pelastusopiston pääsykokeiden kautta. Maanpuolustuskorkeakoulun ja Rajavartiolaitoksen pääsykokeet edellyttävät myös hyvin suoritettua varusmiespalvelusta. Myös varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta varten tarvitaan hyvää peruskuntoa. Näitä kaikkia tavoitteita kohti valmentaa Poliisi-, pelastus- ja sotilasalan opintolinja!

  • Kaikille yhteisissä opinnoissa parannetaan yhdessä ja suunnitelmallisesti fyysistä kuntoa. Hyvä peruskunto on opiskelijalle eduksi mutta ei välttämätön. Yhteisissä teoriaopinnoissa parannetaan opiskelu-, oppimis-, esiintymis- ja haastatteluvalmiuksia sekä suomen kielen suullista ja kirjallista ilmaisua. Lisäksi perehdytään julkisen turvallisuusalan tehtäviin ja ammatteihin sekä Suomen yhteiskunnan perusteisiin. Urapolkuja ja vaihtoehtoja kirkastetaan eri ammattilaisten luennoilla sekä vierailuilla eri toimipisteisiin.
  • Lisäksi erilaiset soveltuvuuskokeisiin valmentavat kurssit harjaannuttavat opiskelijaa monipuolisesti eri pääsykokeiden koetilanteisiin, kuten vastaustekniikan osaamiseen ja paineensietokyvyn kasvattamiseen.
  • Opinnoissa perehdytään syvällisemmin eri turvallisuusalojen ammatteihin ja painotetaan kyseisen alan pääsykokeiden edellyttämiä valmiuksia. Pääsykokeiden fyysisiä testejä harjoitellaan opintolinjalla useita kertoja yhdessä, ryhmässä ja hyvässä hengessä. Hätäkeskuspäivystäjän pääsykokeissa ei testata fyysistä kuntoa, mutta hyvä peruskunto ja liikunnallinen elämäntapa auttavat vaativassa työssä jaksamista niin hätäkeskuspäivystäjän ammatissa kuin muissakin julkisen alan turvallisuusviranomaisten tehtävissä.
  • Poliisi-, pelastus- ja sotilasalan opintolinja järjestetään keväisin. Kevään 2025 ryhmä aloittaa opinnot 7.1.2025. Opinnot alkavat tammikuussa ja päättyvät huhtikuussa. Opintolinjalle kannatta hakea, mikäli pyrkii Poliisiammattikorkeakouluun keväällä (haku huhtikuussa) tai aloittaa varusmiespalveluksen heinäkuussa.
  • Rajavartijakurssille haetaan huhtikuussa ja pääsykoe on kaksivaiheinen.
  • Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen upseeritehtäviin haetaan varusmiespalveluksen jälkeen vuosittain toukokuussa.



Opintojen sisältö


LINJAN OPINNOT

  • Opiskelutekniikka ja oppimismenetelmät 1 op
  • Julkisen alan turvallisuusviranomaistehtävät ja urapolut 6 op
  • Valmentava liikunta 10 op
  • Valmentava kirjoittaminen 4 op
  • Soveltuvuuskoevalmennus 4 op
  • Ruotsin kielen valmentava kurssi 1 op
  • Englannin kielen valmentava kurssi 1 op
  • Järjestyksenvalvojan peruskurssi 2 op
  • Ensiapu 1 op
  • Edellisten lisäksi lukukauteen sisältyy opinto- ja linjanohjausta sekä yhteisöopintoja yhteensä 2 op. Yhteisöopinnoissa osallistutaan opistoelämään, juhliin, liikuntatapahtumiin ja vaelluksille.

Opiskeluaika

7.1. – 21.5.2025

Pääsyvaatimukset

Ammattikoulu, lukio tai muu vastaava koulutus.

Lisätietoja Poliisiammattikorkeakoulun valintakriteereistä löydät täältä.

Lisätietoja Rajavartijan peruskurssille hakemisesta löydät täältä.

Lisätietoa Pelastusopiston valintakokeesta löydät täältä.

Lisätietoja Maanpuolustuskorkeakoulun valintakokeesta löydät täältä.

Lisätietoja Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssista löydät täältä.

Hakeminen

Hakuaika 20.2. – 15.12.2024. Haku sähköisellä lomakkeella tästä linkistä.

Huom. Ilmoittautuminen koulutuksiimme tapahtuu opiston oman sähköisen järjestelmän kautta. Mikäli haku ei jostain syystä onnistu, yritä myöhemmin uudelleen tai käytä toista selainta.

Opiskelukustannukset

Linjalla opiskelu on maksullista. Kuukausittain suoritettava opintomaksu muodostuu opetuksesta, valitsemistasi ruokailuista ja mahdollisista asumiskustannuksista.

Tarkemmat tiedot opintomaksuista voit katsoa täältä.

Muistathan, että toisen asteen opintotuki ei vähennä tulevia korkeakouluopintojasi varten myönnettäviä opintotukikuukausia.

Opiskelu on päätoimista opiskelua ja oikeuttaa opintotukeen. Opistolla asumiseen saat lisäksi 88,87€/kk asumislisää Kelalta. Huomaathan, että opistolla asuva täysi-ikäinen opiskelija saa opintotuen aina täysimääräisenä. Lisätietoja opintotuesta Kelan sivuilta.

Katso myös

Poliisialan ensimmäisellä opintolinjalla opiskelijoita Rovaniemeltä saakka – Opiskelijatarina



Aloita yliopisto- tai AMK-opinnot Etelä-Pohjanmaan Opistolla! – Opiston esittelyvideo





Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

LISÄTIETOJA

Päivi Sirkka (vastaava opettaja), puh. 044 432 5638 tai paivi.sirkka@epopisto.fi
Opiston toimisto, puh. 06 425 6000 tai toimisto@epopisto.fi

Jaa sivu