Psykologian opintojen kautta uudelle uralle

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Opiskelijatarinoita » Psykologian opintojen kautta uudelle uralle

Jasmin Wilén ei ole aivan tyypillisin psykologian opintolinjan opiskelija. Lukuvuoden mittaiselle kansanopistolinjalle tullaan yleensä lukion jälkeen tutustumaan itseä kiinnostavaan alaan ja valmentautumaan samalla pääsykokeisiin. Wilén on kuitenkin hyvä esimerkki, että opinnot sopivat myös aikuisopiskelijoille ja alanvaihtajille.


– Olen tällä hetkellä opintovapaalla kahvilapäällikön työstäni ja opiskelen aikuiskoulutustuella. Psykologia alkoi kiinnostaa joitain vuosia sitten ja sai pohtimaan uranvaihtoa. Tein psykologian perusopinnoista kaksi kurssia etänä avoimessa yliopistossa, mutta sen jälkeen opinnot tyssäsivät muutamaksi vuodeksi. Itsenäinen opiskelu ei tuntunut omalta, vaan kaipasin lähiopetusta tukea opintojen suorittamiseen. Kävin kertaalleen koittamassa psykologian pääsykokeissa, mutten kovista odotuksista huolimatta päässyt sisälle.

Kotikaupungin Seinäjoen läheltä löytyi Etelä-Pohjanmaan Opisto, jossa psykologian opintoja pystyi tekemään Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kautta, mutta päätoimisesti psykologian opintolinjalla.

– Päätin, että nyt on oikea hetki tarttua tähän tilaisuuteen.


Opinnoissa ja urasuunnitelmissa eteenpäin

Jasmin Wilén on viihtynyt opistolla hyvin ja saanut vietyä opintojaan hurjasti eteenpäin.

– Lukuvuoden aikana jatkoin aikoinaan aloittamani psykologian perusopinnot loppuun ja aloitin sen jälkeen aineopinnot. Opetus on ollut tosi tasokasta sekä opiston että Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston osalta. Isoin juttu on kuitenkin opettajilta saatu tuki ja ryhmän kanssa käydyt keskustelut. Oma ryhmä on tullut muutenkin lukuvuoden aikana läheiseksi, olemme ystävystyneet ja touhunneet paljon yhdessä vapaa-ajallakin.

Psykologiassa on lukuisia uramahdollisuuksia, ja kaikkiin on mahdollista tutustua psykologian opintolinjalla vierailevien luennoitsijoiden ja työelämävierailujen kautta. Omasta työstään ovat käyneet kertomassa mm. urheilupsykologi, työterveyspsykologi, parisuhdeterapeutti ja perheneuvolapsykologi. Wilénin omat urasuunnitelmat ovat tarkentuneet opintovuoden aikana. 

– Kun tulin tänne, niin psykologiassa kiinnosti kaikki. Tällä hetkellä sydäntä lähellä on neurologia, mutta olen toki avoin muillekin osa-alueille. Psykologia kiehtoo, kun oppii ymmärtämään ihmisen mieltä ja ihmisten erilaisuutta. Neurologia tuo siihen vielä lääketieteellisen näkökulman, ja itse haluaisin auttaa muita juuri sillä tavalla.


Väylä yliopistoon

Psykologian tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon on mahdollista hakea joko pääsykokeen tai niin sanotun avoimen yliopiston väylän kautta, kun opintoja on kasassa riittävästi. Valmiiksi tehdyistä opinnoista on hyötyä molempiin. Jasmin Wilén aikookin hyödyntää molemmat vaihtoehdot, mutta nyt opintoihin on jälleen tulossa pieni tauko perheenlisäyksen ja äitiysloman takia. Psykologian aineopinnot on tarkoitus saattaa loppuun heti, kun arjen kiireet sen sallivat.

Jasmin Wilén kannustaa muitakin opiskelemaan avoimessa yliopistossa joko sivutoimisesti tai – kuten hän teki – päätoimisesti osana kansanopistolinjaa, jolloin saa suoritettua muitakin opintoja ja valmennusta pääsykokeisiin.

– Nuorille tämä on mieletön mahdollisuus ponnistaa lukion jälkeen yliopistoon. Saat näkemystä, millaista yliopisto-opiskelu käytännössä on eikä tarvitse yksin valmistautua pääsykokeisiin. Tämä ei ole millään tavalla välivuosi, vaan täyttä opiskelua! Kaikki suoritetut opinnot saa hyväksi luettua, kun vihdoin ovi yliopistoon aukeaa.

– Itseni kaltaisia aikuisopiskelijoita ja alanvaihtajia rohkaisen hakemaan uutta suuntaa tätäkin kautta. Mietin itse aiemmin, että ihanaa kun joillain on rohkeus lähteä uudelle alalle. Pitää vain uskaltaa tehdä se valinta. On tosi tärkeää päästä toteuttamaan omia unelmiaan!

Jaa sivu