Sivuja päivitetty 31.10.2024. Ennakkotietoja, muutokset mahdollisia.
Sosiaalitieteet ja yhteiskuntatieteet
Lähihoitajasta tai lastenhoitajasta sosionomiksi -koulutus Kevät 2025
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Hei sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilainen! Oletko harkinnut hakeutumista korkeakouluopintoihin? Onko aikaisemmista opinnoistasi jo aikaa ja opiskelutaitosi ovat ruosteessa? Haluatko päivittää osaamistasi ja opiskella joustavasti työn ohessa? Koulutuksessa vahvistat opiskelutaitoja, pääset aloittamaan korkeakouluopinnot tuetusti ja etenet opintopolullasi!
Koulutus tarjoaa
- Avoimen ammattikorkeakoulun kaikille yhteisiä perusopintoja ja sosiaali- tai terveysalan opintoja (10 op)
- Matalan kynnyksen aloituksen ammattikorkeakouluopintoihin
- Yksilöllisen ohjauksen ja ryhmän vertaistuen
- Mahdollisuuden opiskella joustavasti työn ohessa
Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka
- Työskentelet sosiaali-, terveys- tai kasvatusalalla ammatillisella koulutuksella, esimerkiksi lähihoitajana tai lastenhoitajana
- Haluat päivittää osaamistasi ja opiskelutaitojasi korkeakoulun vaatimuksia vastaaviksi
- Haaveilet sosionomin, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai geronomin ammatista
- Olet kiinnostunut sosiaali- ja terveysalan opinnoista
Koulutus toteutetaan ryhmäopiskeluna. Ryhmät kokoontuvat opistolla maanantai-päivisin klo 10-14 noin kaksi kertaa kuukaudessa. Opinnot sisältävät myös paljon itsenäistä työtä. Voit edetä oman henkilökohtaisen opintosuunnitelman ja elämäntilanteen mukaan.
Suoritetut avoimen ammattikorkeakoulun opinnot hyväksytään soveltuvin osin osaksi sosionomi-, sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja- tai geronomitutkintoa opiskelupaikan saamisen jälkeen. Tutkintoon johtavat opinnot ammattikorkeakoulussa kestävät suoritetuista opinnoista ja opiskelutahdista riippuen keskimäärin 1,5–3 vuotta.
Avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi SeAMKiin!
Avoimen väylän haku on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet avoimessa AMK:ssa tietyn määrän haettavaan koulutukseen soveltuvia avoimen AMK:n opintoja. Haku järjestetään kaksi kertaa vuodessa marras- ja toukokuussa. Haettavina olevat hakukohteet voivat vaihdella hakukausittain.
Seinäjoen ammattikorkeakoulun avoimen väylän hakuun vaaditaan 45 opintopistettä tutkinto-ohjelmaan soveltuvia ja hyväksyttyjä avoimen AMK:n opintosuorituksia. Myös muihin ammattikorkeakouluihin hakeminen on mahdollista, vaadittava opintopisteet saattavat kuitenkin vaihdella korkeakouluittain. Suoritetut opinnot hyväksytään sellaisenaan osaksi tutkintoa jatko-opiskelupaikan saatuasi.
Lähihoitajasta tai lastenhoitajasta sosionomiksi -koulutuksessa on hyvä mahdollisuus aloittaa avoimen väylän hakuun oikeuttavan opintopistemäärän kerryttämisen. Halutessasi voit jatkaa opiskelua myös toisen lukuvuoden ryhmän mukana.
Lue lisää SeAMKin väyläopinnoista!
Opiskeluvaihtoehdot, ilmoittautuminen ja hinta:
Sivutoiminen opiskelu
Sivutoiminen opiskelu toteutetaan opistossamme ryhmänohjausmallilla, jossa opiskelija noudattaa opiskelutahdissaan opiston etukäteen aikatauluttamaa ja ryhmänohjaukseen pohjautuvaa opetuksen toteutusta. Ryhmäkokoontumiset ovat osa opintoja ja niissä on läsnäolovelvollisuus. Opintoryhmä kokoontuu opistolla joka toinen viikko maanantaisin klo 10.00 – 14.00 seuraavina päivinä: 13.1., 27.1., 10.2., 3.3., 17.3., 31.3. sekä 14.4.2025. Toukokuussa kokoonnutaan tarvittaessa.
Ryhmänohjaajana toimii Sosionomi yAmk Terhi Silvendoin
Sivutoimiseen opiskeluun tulee ilmoittautua tästä linkistä (valitse linkin ostoskoriin Lähihoitajasta tai lastenhoitajasta sosionomiksi kevät 2025). Ilmoittautumisaika päättyy 6.1.2025. Opintojen hinta 245 euroa (sisältää 10 op opintoja, tätä ylittävät kurssit laskutetaan erikseen). Opintomaksu laskutetaan helmikuussa 2025.
Päätoiminen opiskelu
Opintoja voit suorittaa myös opiskellen opistossamme monimuoto-opiskeluna päätoimisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että opinnot oikeuttavat Kelan opintotukeen. Mikäli olet työelämässä voit päätoimisena monimuoto-opiskelijana opiskella joustavasti työn ohessa. Tällöin lähiopetuspäiviä tulee kahtena päivänä (maanantai-ilta ja tiistai-päivä) noin joka toinen viikko sekä lisäksi runsaasti itsenäistä työskentelyä. Lähiopetus järjestetään opistolla eikä siihen voi osallistua etänä. Päätoiminen opiskelu edellyttää, että lukuvuoden aikana suoritat vähintään 45 opintopisteen verran avoimen ammattikorkeakoulun tai avoimen yliopiston opintoja. Lisätietoja päätoimisesta opiskelusta löydät seuraavasta linkistä.
Sosiaali- ja terveysalan monimuoto-opinnot
Sosiaalipedagogiikan perusopinnot 25 op
Itä-Suomen yliopisto
Sisältö: Sosiaalipedagogiikka tuo pedagogisen näkökulman sosiaaliseen työhön tarkastelemalla kansalaisuuteen, kansalaisyhteiskuntaan, yhteisöjen ja yhteisöllisyyden tukemiseen sekä yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen, syrjimiseen ja syrjäytymiseen liittyviä teemoja. Perusopinnot suoritettuaan opiskelija tuntee sosiaalipedagogiikan keskeisimmät käsitteet ja niihin liittyvää teoreettista keskustelua, alan historiallista kehitystä ja keskeisiä käytännön sovellusalueita. Lisäksi hänellä on kuva sosiaalipedagogisen ajattelun ja toiminnan perustan muodostavista ihmis- ja yhteiskuntakäsityksistä sekä sosiaalipedagogiikan erilaisista tulkinnoista eri maissa ja kielialueilla.
Mistä sosiaalipedagogiikka on tieteenalana kiinnostunut ja mitä tarkoittaa kestävä hyvinvointi ja planetaarinen kansalaisuus? Tällä lyhyellä videolla Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan professori Arto O. Salonen avaa näitä teemoja.
Kohderyhmä: Opinnot soveltuvat kaikille alasta kiinnostuneille. Yhtenä erityisenä kohderyhmänä opistollamme ovat sosiaalipedagogisen hevostoiminnan koulutuksen opiskelijat, jotka suorittavat opiskelunsa aikana 10 op verran sosiaalipedagogiikan perusopintoja. Opinnoista on myös avoimen yliopiston väylä tutkinto-opiskelijaksi. Lisätietoja väyläopinnoista täällä.
Sosiaalipedagogiikan perusopinnot koostuvat viidestä opintojaksosta:
Sosiaalipedagogiikan perusteet 5 op; Opintojakson voi suorittaa syys- tai kevätlukukaudella. Verkkotentille on vaihtoehtoisia palautuspäiviä. Vaihtoehtoiset verkkotenttipäivät lukuvuonna 2024–2025: Syksy 2024: ke 28.8., ke 23.10., ke 4.12. Kevät 2025: ke 29.1. ke 5.4., ke 4.6. Verkkotentti on avoinna 24 tuntia alkaen tenttipäivänä klo 12.00 ja päättyen seuraavana päivänä klo 12.00. Tenttiaika 4 tuntia.
Sosiaalipedagogiikka ja yhteiskunta 5 op;Opintojakson voi suorittaa syys- tai kevätlukukaudella. Verkkotentille / oppimistehtävän palautukselle on vaihtoehtoisia päiviä.Vaihtoehtoiset verkkotenttipäivät / oppimistehtävän palautuspäivät lukuvuonna 2024–2025: Syksy 2024: ti 1.10., ti 3.12. Kevät 2025: ti 4.2., ti 1.4., ti 3.6. Verkkotentti on avoinna 24 tuntia alkaen tenttipäivänä klo 12.00 ja päättyen seuraavana päivänä klo 12.00. Tenttiaika 4 tuntia.
Sosiaalipedagogiikan ihmiskäsitykset ja etiikka 5 op; Opintojakson voi suorittaa syys- tai kevätlukukaudella. Verkkotentille / oppimistehtävän palautukselle on vaihtoehtoisia päiviä.Vaihtoehtoiset verkkotenttipäivät / oppimistehtävän palautuspäivät lukuvuonna 2024–2025: Syksy 2024: ke 2.10., ke 4.12. Kevät 2025: ke 5.2., ke 2.4. Verkkotentti on avoinna 24 tuntia alkaen tenttipäivänä klo 12.00 ja päättyen seuraavana päivänä klo 12.00. Tenttiaika 4 tuntia.
Sosiaalipedagogiikan traditiot 5 op; Monimuotoinen verkkokurssi, Johdantoluento: ti 18.3. klo 15–18. Seminaarit: ti 6.5. ja ke 7.5. klo 15–18
Sosiaalipedagogiikan käytäntö 5 op; Johdantoluento etänä (2 t), opintopiirityöskentely pienryhmissä (4 tapaamista), kirjoitustehtävät (alku- ja loppureflektio, miniessee) sekä palautekeskustelut opintopiiriryhmille (1 t) ryhmien kanssa erikseen sovittavana ajankohtana. Opintojakson alkutapaaminen tallennetaan, mutta siihen on suositeltavaa osallistua reaaliaikaisesti.Opintojakson aloitustapaaminen: ma 20.1.2025 klo 16–18 (online). Loppu aikataulusta sovitaan opintojakson alettua.
Opintovaatimukset (älä tee ilmoittautumista tämän linkin kautta)
Opiskelu ja ilmoittautuminen:
Opinnot suoritetaan verkko-opintoina. Opinnoissa käytetään verkko-oppimisympäristö Moodlea. Opintokokonaisuus sisältää joustavasti oman aikataulun mukaan suoritettavia opintojaksoja ja aikataulutettuja opintojaksoja. Suorittamistavat vaihtelevat opintojaksosta riippuen (verkkotentit, kirjalliset tehtävät, opintopiirit). Opintojaksot Sosiaalipedagogiikan perusteet, Sosiaalipedagogiikka ja yhteiskunta sekä Sosiaalipedagogiikan ihmiskäsitykset ja etiikka on mahdollista suorittaa joustavasti oman aikataulun mukaan joko syys- tai kevätlukukaudella. Opintojaksot Sosiaalipedagogiikan käytäntö ja Sosiaalipedagogiikan traditiot on aikataulutettuja verkkokursseja, jotka on mahdollista suorittaa ainoastaan kevätlukukaudella (kts. opintojaksolle osoitettu ajankohta).
Sosiaalipedagogiikan perusopinnot ovat valittavissa avoimen yliopiston sivuaineopinnoiksi kaikilla opistomme opintolinjoilla. Lisätietoja ja hakuohjeet opintolinjoille löytyvät täältä. Opiskelu on päätoimista ja oikeuttaa Kelan opintotukeen. Lähiopetus järjestetään opistolla arkipäivisin maanantaista perjantaihin, opetukseen ei voi osallistua etänä. Päätoiminen opiskelu edellyttää, että lukuvuoden aikana suoritat opintoja vähintään 45 opintopisteen verran. Opiston sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kurssin opiskelijat saavat infon opintoihin ilmoittautumisesta kurssin alkaessa.
Sosiaalitieteet perusopinnot 25 op
Itä-Suomen yliopisto
Sisältö: Sosiaalitieteet muodostavat monitieteisen kokonaisuuden. Sosiaalitieteiden perusopintokokonaisuus perehdyttää opiskelijan sosiaalipedagogiikan, sosiaalipsykologian ja sosiologian tieteenaloihin. Sosiaalipedagogiikassa tarkastellaan kasvun ja kasvatuksen kysymyksiä monipuolisesti ihmisen elämänkulun eri vaiheissa. Sosiaalipsykologia tarjoaa välineitä ymmärtää ihmisten arkipäivän ilmiöitä yhteiskunnallisissa yhteyksissään. Sosiologista ajattelua opiskellaan perehtymällä sosiologisiin käsityksiin ja havaintoihin yhteiskunnan rakenteista ja sosiaalisesta toiminnasta. Sosiaalitieteiden opinnoissa painottuu erityisesti tieto hyvinvoinnin yksilöllisistä, yhteisöllisistä ja yhteiskunnallisista osatekijöistä ja niiden suhteista. Opinnoista voi suorittaa perusopintojen 25 op sijaan myös yksittäisiä opintojaksoja.
Kohderyhmä: Sosiaalitieteiden perusopinnot sopivat hyvin täydennyskoulutukseksi työelämään ja sivuaineeksi moniin eri tutkintoihin! Sosiaalitieteitä opiskelet joustavasti verkossa oman aikataulun mukaan, paikasta riippumatta. Opinnoista on myös avoimen yliopiston väylä tutkinto-opiskelijaksi. Lisätietoja väyläopinnoista täällä.
Sosiaalitieteiden perusopinnot (25 op) koostuvat viidestä opintojaksosta:
Sosiaalipsykologian perusteet 5 op; Monimuotoinen verkkokurssi ajalla 02.09.2024 – 31.12.2024.Kurssille tulee ilmoittautua viimeistään 23.8.2024.
Sosiaalipedagogiikan perusteet 5 op; Opintojakson voi suorittaa syys- tai kevätlukukaudella. Verkkotentille on vaihtoehtoisia palautuspäiviä. Vaihtoehtoiset verkkotenttipäivät lukuvuonna 2024–2025: Syksy 2024: ke 28.8., ke 23.10., ke 4.12. Kevät 2025: ke 29.1. ke 5.4., ke 4.6. Verkkotentti on avoinna 24 tuntia alkaen tenttipäivänä klo 12.00 ja päättyen seuraavana päivänä klo 12.00. Tenttiaika 4 tuntia.
Sosiologian perusteet 5 op; Oppimistehtävien palautuspäivät: kuukauden viimeinen päivä (huom. heinäkuussa jo 30.7.). Syksy 2024: 31.8., 30.9., 31.10., 30.11., 31.12. Kevät 2025: 31.1., 28.2., 31.3., 30.4., 31.5., 30.6. 30.7.
Näkökulmia ihmiseen ja hyvinvointiin 5 op; Opintojakson voi suorittaa syys- tai kevätlukukaudella. Verkkotentille vaihtoehtoisia palautuspäiviä. Vaihtoehtoiset verkkotenttipäivät lukuvuonna 2024–2025: Syksy 2024: ti 27.8., ti 8.10. Kevät 2025:ti 14.1., ti 18.2., ti 25.3., ti 29.4., ti 3.6. Verkkotentti on avoinna 24 tuntia alkaen tenttipäivänä klo 12.00 ja päättyen seuraavana päivänä klo 12.00. Tenttiaika 4 tuntia.
Suomalaisen yhteiskunnan ilmiöitä 5 op; Opintojakson voi suorittaa syys- tai kevätlukukaudella. Verkkotentille on vaihtoehtoisia palautuspäiviä. Vaihtoehtoiset verkkotenttipäivät lukuvuonna 2024–2025: Syksy 2024: ti 27.8., ti 8.10., ti 3.12. Kevät 2025: ti 21.1., ti 25.2., ti 1.4., ti 6.5., ti 3.6. Verkkotentti on avoinna 24 tuntia alkaen tenttipäivänä klo 12.00 ja päättyen seuraavana päivänä klo 12.00. Tenttiaika 4 tuntia.
Opintovaatimukset (älä tee ilmoittautumista tämän linkin kautta)
Opiskelu ja ilmoittautuminen
Opinnot suoritetaan verkko-opintoina. Opinnoissa käytetään verkko-oppimisympäristö Moodlea. Opintokokonaisuus sisältää joustavasti oman aikataulun mukaan suoritettavia opintojaksoja ja yhden aikataulutetun opintojakson (sosiaalipsykologian perusteet). Suorittamistapoja ovat opintojaksosta riippuen kirjalliset tehtävät tai verkkotentti. Osan opintojaksoista voi suorittaa sekä syys- että kevätlukukaudella, osan vain toisena (kts. edeltä opintojaksolle osoitettu ajankohta). Mikäli suunnittelet opintoja tutkintotavoitteisesti ja aiot hakea avoimen yliopiston väylän kautta yhteiskuntatieteiden kandidaatti + maisteri koulutukseen Itä-Suomen yliopistoon Kuopion kampukselle, on suositeltavaa että aloitat opinnot avoimessa yliopistossa kandidaatin tutkinnon tutkintorakanteen mukaisesti tällä monitieteisellä Sosiaalitieteiden perusopintokokonaisuudella.
Sosiaalitieteiden perusopinnot ovat valittavissa avoimen yliopiston sivuaineopinnoiksi kaikilla opistomme opintolinjoilla. Lisätietoja ja hakuohjeet opintolinjoille löytyvät täältä. Opiskelu on päätoimista ja oikeuttaa Kelan opintotukeen. Lähiopetus järjestetään opistolla arkipäivisin maanantaista perjantaihin, opetukseen ei voi osallistua etänä. Päätoiminen opiskelu edellyttää, että lukuvuoden aikana suoritat opintoja vähintään 45 opintopisteen verran.
Sosiologia perusopinnot 25 op
Itä-Suomen yliopisto
Sisältö: Sosiologiassa tutkitaan muun muassa sitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, miksi asiat ovat siten kuin ovat ja miten ne voisivat olla toisin. Sosiologit ovat kiinnostuneita myös siitä, miten ihmiset ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ja minkälaiset prosessit säätelevät ihmisten sosiaalista toimintaa ja ajattelua. Lisäksi sosiologiassa tutkitaan, miten yhteiskunnallinen hyvinvointi tai pahoinvointi muodostuu, mistä eriarvoisuus, (epä)oikeudenmukaisuus ja syrjintä johtuvat, miten ihmisen toiminta riippuu yhteisöstä ja suhteista toisiin ihmisiin, sekä näihin teemoihin kytkeytyvistä empatiakuiluista ja solidaarisuusvajeista. Kiinnostavia ovat myös koulutus- ja työmarkkinoiden sekä erilaisten organisaatioiden ja ryhmien toiminta. Opintojen aikana sosiologista ajattelua kehitetään perehtymällä sosiologisiin käsityksiin ja havaintoihin yhteiskunnan rakenteista ja sosiaalisesta toiminnasta eli siitä, millä tavoin yhteiskunta, instituutiot ja organisaatiot toimivat, miten sosiaalinen järjestys on mahdollinen ja mikä sitä uhkaa.
Kohderyhmä: Sosiologian perusopinnot sopivat hyvin täydennyskoulutukseksi työelämään ja sivuaineeksi moniin eri tutkintoihin! Sosiologiaa opiskelet joustavasti verkossa oman aikataulun mukaan, paikasta riippumatta. Opinnoista on myös avoimen yliopiston väylä tutkinto-opiskelijaksi. Lisätietoja väyläopinnoista täällä.
Sosiologian perusopinnot (25 op) koostuvat viidestä opintojaksosta:
Sosiologian perusteet 5 op; Oppimistehtävien palautuspäivät: kuukauden viimeinen päivä (huom. heinäkuussa jo 30.7.). Syksy 2024: 31.8., 30.9., 31.10., 30.11., 31.12. Kevät 2025: 31.1., 28.2., 31.3., 30.4., 31.5., 30.6. 30.7
Sosiologian teoriakirjallisuus, sivuaineopiskelijat 5 op
Sosiologisia näkökulmia suomalaisen koulutuksen kulttuureihin 5 op
Yhteiskunnallisen eriarvoisuuden sosiologia 5 op
Opiskelu ja ilmoittautuminen:
Sosiologian perusopinnoissa käytetään verkko-oppimisympäristö Moodlea. Kaikille opintojaksot ovat suoritettavissa verkko-opintoina (erityyppiset ja -laajuiset oppimistehtävät). Opintojaksolla Yhteiskunnallisen eriarvoisuuden sosiologia opiskelijalla on mahdollisuus halutessaan osallistua myös luento-opetukseen (Joensuun kampuksella). Opintojaksot Sosiologian perusteet, Sosiologian teoriakirjallisuus, Sosiologisia näkökulmia suomalaisen koulutuksen kulttuureihin ja Tytöstä naiseksi ovat suoritettavissa sekä syys- että kevätlukukaudella oman aikataulun mukaisesti. Opintojakson Yhteiskunnallisen eriarvoisuuden sosiologia voi suorittaa kevätlukukaudella.
Sosiologian perusopinnot ovat valittavissa avoimen yliopiston sivuaineopinnoiksi kaikilla opistomme opintolinjoilla. Lisätietoja ja hakuohjeet opintolinjoille löytyvät täältä. Opiskelu on päätoimista ja oikeuttaa Kelan opintotukeen. Lähiopetus järjestetään opistolla arkipäivisin maanantaista perjantaihin, opetukseen ei voi osallistua etänä. Päätoiminen opiskelu edellyttää, että lukuvuoden aikana suoritat opintoja vähintään 45 opintopisteen verran.
Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin.