”Kun tieto opiskelupaikasta tuli, en voinut olla itsestäni ylpeämpi” – välivuosi opistolla mahdollisti pääsyn yliopistoon ja siirtymisen suoraan toiselle vuosikurssille

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Opiskelijatarinoita » ”Kun tieto opiskelupaikasta tuli, en voinut olla itsestäni ylpeämpi” – välivuosi opistolla mahdollisti pääsyn yliopistoon ja siirtymisen suoraan toiselle vuosikurssille



Milja Latvala ja Sanna Rajamäki opiskelevat kauppatieteitä yliopistossa, Latvala Jyväskylässä ja Rajamäki Vaasassa. Molemmat päätyivät lukion jälkeen viettämään välivuotta Etelä-Pohjanmaan Opiston kauppatieteen linjalle.

Sanna Rajamäki opiskelee kauppatieteitä Vaasassa ja Milja Latvala Jyväskylässä.


– Valmistuin keväällä 2022 ylioppilaaksi ja heti samana keväänä hain opiskelemaan kauppatieteitä. Todistukseni ei kuitenkaan riittänyt eikä pääsykokeista tullut tarpeeksi pisteitä, että koulupaikka olisi auennut. Edessä oli siis välivuosi, enkä ollut aluksi yhtään varma, miten sen tulisin viettämään. Kaverini vinkkasi väyläopinnoista Etelä-Pohjanmaan Opistolla. Siellä oli tarjolla monen eri alan väyläopintoja ja koska halusin edelleen pyrkiä kauppakorkeaan, päätin hakea kauppatieteen opintolinjalle, Milja Latvala kertoo.

Sanna Rajamäki päätti lukionsa vuotta aiemmin ja päätyi yhden välivuoden jälkeen Latvalan opiskelukaveriksi opistolle.

– En ollut varma mitä haluaisin lähteä opiskelemaan, joten pidin lukion jälkeen yhden välivuoden töitä tehden. Kuulin ystäviltäni positiivisia kokemuksia kauppatieteistä ja hetken alaa tutkittuani päätin pyrkiä kouluun sisälle.  Kävin korottamassa yo-arvosanojani ja halusin muutenkin varmistaa pääsyni yliopistoon, joten aloin pohtia myös avoimen yliopiston väylän mahdollisuutta. Muutama ystäväni oli ollut Etelä-Pohjanmaan Opistolla aiemmin, joten heidän inspiroimana päätin itsekin hakea sinne.

Väyläopinnoilla kiinni opiskelupaikkaan

Kun kauppatieteen linja syksyllä käynnistyi, aloitettiin opinnot tutustumalla väyläopintoihin ja siihen, miten opiskelijat hyötyvät niistä yliopistohaussa.

– Tämä helpotti ajatustani yliopistoon pääsystä. Itseäni ei huvittanut yhtään mennä uusimaan ylioppilaskirjoituksia ja loppujen lopuksi myös pääsykokeisiin lukeminen ei aiheuttanut niin paljon paineita, kun väylähausta oli varma olo, Milja Latvala sanoo.

Akateemiset opinnot tuntuivat aluksi haastavilta.

– Jokaisen oppimistyön ja tentin jälkeen oli taas helpompi aloittaa uusi kurssi, koska opiskelutaidot kehittyivät opintojen edetessä.

Keväällä 2023 kaikki väylähakuun tarvittavat opinnot olivat kasassa, ja edessä pääsykokeeseen valmentautuminen. Pääsykokeen jälkeen enää jännitettiin tietoa mahdollisesta opiskelupaikasta.

– Kun se tieto sitten viimein tuli, en voinut olla itsestäni ylpeämpi! Väyläopintojen ansioista olin päässyt opiskelemaan kauppatieteitä Jyväskylän kauppakorkeakouluun, Latvala muistelee.

– Mahtavinta tässä oli, että kova työ kannatti, enkä hävinnyt koulun kannalta ”välivuodessa” mitään. Olin tehnyt opistolla valmiiksi jo kaikki ensimmäisen yliopistovuoden opinnot – ja vähän enemmänkin. Pääsin siis viime syksynä aloittamaan yliopistolla suoraan toisen vuoden opinnot, hän jatkaa.

Opistokaveri Sanna Rajamäki sai puolestaan opiskelupaikan Vaasasta.

– Vaikka teimme kauppatieteen linjalla kursseja Jyväskylän avoimeen yliopistoon, päätin kuitenkin viime hetkellä hakea näillä samoilla kursseilla Vaasan yliopistoon, jonne lopulta pääsin. Aloitin kouluun päästyäni suoraan toiselta vuosikurssilta.

Parasta opistolla

Sanna Rajamäki kokee, että opiskelutahti kauppatieteen linjalla oli hyvin joustavaa ja opisto antoi paljon tukea opintoihin.

– Suoritimme lukuvuoden aikana mittavan määrän opintoja, joista on ollut paljon hyötyä myös yliopistossa. Pystyin opistolla myös varmistamaan oman kiinnostukseni alaan käyttämättä omaa ensikertalaisuuttani.

Opistovuosi toi opintojen lisäksi uusia ihania ystäviä, joiden kanssa vietettiin myös vapaa-aikaa.

– Ilmajoen uimahalli ja lenkkipolut tulivat kavereiden kanssa tutuiksi. Voin suositella opistoa hyvin lämpimästi kaikille ja olen itse hyvin kiitollinen siellä viettämästäni ajasta, Rajamäki kertoo.

Milja Latvala on samoilla linjoilla.

– Jatko-opiskelupaikan lisäksi opistolta jäi käteen mahtavia kokemuksia ja uusia ystäviä. Muistelen opistovuottani vain lämmöllä ja kiitollisuudella, sillä se mahdollisti minulle yhden unelmistani!

Jaa sivu