
Mediataide-Pelivisio on 3D-visualisointiin, pelimaailmojen suunnitteluun, virtuaalitodellisuuteen sekä liikkuvan kuvan tuottamiseen ja välineistön hallintaan keskittynyt opintolinja. Koulutus perehdyttää kolmiulotteiseen virtuaalimaailmaan, pelien suunnitteluprosessiin sekä liikkuvan kuvan perusteisiin. Opit hallitsemaan virtuaali- ja pelimaailmojen tekemiseen tarvittavat luovat perustaidot sekä pystyt soveltamaan niitä erilaisissa projekteissa.
Yhtenä opintokokonaisuutena on virtuaalitodellisuuskoulutus, jossa tutustutaan erilaisiin virtuaalitodellisuusympäristöihin, opitaan luomaan niitä ja käyttämään virtuaalitodellisuusympäristöä yhtenä visuaalisen suunnittelun välineenä. Virtuaalitodellisuus mahdollistaa todellisten tilanteiden simuloimisen, tekemällä oppimisen ja sovellusten ohjaamisen.
Tee unista totta virtuaalitodellisuuden avulla! Digitaalinen maailma muuttuu käsinkosketeltavaksi silmien edessä. Nykytekniikalla voit hypätä tähtienvälisestä avaruudesta merenpohjaan, rakenteiden tai laitteiden sisään ja kokea tämän kaiken ympärilläsi. Virtuaalilasien avulla voit liikkua rakentamissasi maailmoissa vapaasti ja tarkastella ympäristöä vain päätä kääntämällä. Mediataide-Pelivision opinnoissa tutustutaan realististen 3D-maailmojen sekä peliympäristöjen kehittämiseen nykyaikaisilla työvälineillä; tietokoneohjelmilla ja virtuaalilaseilla. Linjan game-design viikkojaksoilla rakennetaan pelimaailmoja ja virtuaaliympäristöjä silmälläpitäen erityisesti niiden fotorealistisuutta ja käyttäjäystävällisyyttä. Opinnot antavat sinulle vahvuudet nousta digitaalitekniikan aallonharjalle.
Virtuaalitodellisuus on todellinen tulevaisuuden ala, jonka arvioidaan mullistavan tavan käsitellä ja tehdä suunnittelutyötä. Se ei ole pelkästään hauskaa viihdettä, vaan sitä hyödynnetään nyt ja tulevaisuudessa monilla palvelujen, sekä teollisuuden aloilla, mm. opetuksessa, rakentamisessa, lääketieteessä ja ympäristösuunnittelussa. Käyttömahdollisuuksia on loputtomasti ja virtuaalitodellisuuden ympärille rakentuville palveluille povataankin lähitulevaisuudessa merkittäviä markkinoita.
Virtuaalitodellisuuden opetuksessa käytettäviä ohjelmia ja laitteita ovat: Autodesk 3Ds Max, Adobe Photoshop, Unreal Engine 4 / Unreal editor, QMixer sekä Oculus Rift VR-lasit
Opiskelun tavoitteet
Koulutuksen jälkeen opiskelijan tulisi osata kuva-, väri- ja ääni- ilmaisun soveltamista ja niiden yhdistelmiä. Hän osaa käytössä olevat termit sekä niiden merkitykset. Opiskelijan tulisi myös hallita ohjelmistojen ja laitteistojen vuorovaikutteisuuden periaatteet ja hän on perehtynyt opiskelussaan erilaisten laite- ja ohjelmakokonaisuuksien käyttöön ja soveltamiseen. Hän osaa soveltaa kulloinkin käytössä olevia välineitä ja tekniikkaa osana kokonaisuutta ja hahmottaa omassa työssään eettisen vastuun. Opiskelija osaa myös
- toimia osana kokonaisuutta suunnittelevaa luovaa työryhmää
- koostaa kuva-, teksti- ja äänimateriaalia tarkoituksenmukaiseksi kokonaisuudeksi
- ymmärtää kuva-, ääni- ja graafisen ilmaisun tärkeimmät tietotekniset työmenetelmät
- soveltaa erilaisia ohjelmistoja ja laitteistoja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Keskeinen sisältö
Opit virtuaali- ja pelimaailmojen, sekä liikkuvan kuvan keskeiset tekniikat ja välineet. Linjalla tehdään erilaisia projekteja ja opiskellaan 3D suunnittelun, pelimaailmojen luomisen ja liikkuvan kuvan käsittelyä/editointia.
Opintoaineita ovat mm:
- Värioppi ja sommittelu
- Valokuvaus ja elokuva- ja videotyö, kuvaamisen perusteet, äänitys, valaisu ja editointi
- Suunnittelu, käsikirjoittaminen, dramaturgia
- Audiovisuaalisen viestinnän perusteet
- Game design, pelisuunnittelu ja -ohjelmointi
- Ohjelmointiympäristöt ja peliteoria
- Virtuaalimaailmojen ja ympäristöjen suunnittelu
- Digitaalinen kuva ja ääni
- Animaatiotekniikat
- Multimedia ja verkkoviestintä
- Tetokonegrafiikka ja animaatiot
- Audio-videotekniikka
- Lisäksi kuvaamme ja editoimme Musiikkilinjan opiskelijoiden kanssa yhteistyössä musiikkivideoita.
Opisto on eri oppilaitosverkostojen jäsen ja niinpä opiskelijalla on mahdollisuus ottaa lisäopintoja myös Opinlakeus-oppilaitoksista, Kauhajoen lukiosta ja aikuislukiosta.
Valinnaisiksi oppiaineiksi voit valita myös erilaisia lyhytkursseja tai avoimen yliopiston opintoja.

Opiskeluaika ja -paikka
13.8. – 29.5.2026
Koulutus toteutetaan etäopetuksena ja lähiopetuksena Kauhajoen kampuksella.
Huom. Kauhajoen kampus toimii 1.8.2025 alkaen Kauhajoen keskustassa (Topeeka 47, 61800 Kauhajoki).
Hakeminen
Hakuaika 18.2.-31.7.2025. Lisähaku vapaille opiskelupaikoille 1.8.2025 alkaen. Haku sähköisellä lomakkeella tästä linkistä.
Huom. Ilmoittautuminen koulutuksiimme tapahtuu opiston oman sähköisen järjestelmän kautta. Mikäli haku ei jostain syystä onnistu, yritä myöhemmin uudelleen tai käytä toista selainta.
Opintomaksut ja etuudet
Linjalla opiskelu on maksullista. Kuukausittain suoritettava opintomaksu muodostuu opetuksesta, valitsemistasi ruokailuista ja mahdollisista asumiskustannuksista.
Tarkemmat tiedot opintomaksuista voit katsoa täältä.
Opiskelu on päätoimista opiskelua ja oikeuttaa opintotukeen. Opistolla asumiseen saat lisäksi 88,87€/kk asumislisää Kelalta. Huomaathan, että opistolla asuva täysi-ikäinen opiskelija saa opintotuen aina täysimääräisenä. Lisätietoja opintotuesta Kelan sivuilta.
Muistathan, että toisen asteen opintotuki ei vähennä tulevia korkeakouluopintojasi varten myönnettäviä opintotukikuukausia.
Kaikilla opiston opintolinjoilla on mahdollisuus opiskella puoli vuotta työttömyysetuudella henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti.
Jos haluat kehittää osaamistasi työttömyyden aikana ja olet vähintään 25-vuotias, tutustu omaehtoiseen opiskeluun. Omaehtoinen opiskelu tarkoittaa koulutusta, jonka tuottaa ja jonka opiskelijavalinnasta päättää oppilaitos, ei työvoimapalvelut. Sinun tulee sopia opinnoista oman asiantuntijasi kanssa.
Maksuton opistovuosi oppivelvollisille!
Opistovuosi on peruskoulun päättäneille oppivelvollisille tarkoitettu lukuvuoden mittainen maksuton koulutus. Voit suorittaa tanssin opintolinjan ilmaiseksi osana Opistovuosi-koulutusta.
Lue lisää Opistovuosi-koulutuksesta
Pidätämme oikeuden muutoksiin.