Kymppiluokalla numerot kohenevat ja ajatukset kirkastuvat

ep-lintu

Etusivu » Koulutustarjonta » Opiskelijatarinoita » Kymppiluokalla numerot kohenevat ja ajatukset kirkastuvat

Kymppiluokka on hyvä vaihtoehto juuri peruskoulunsa päättäneille nuorille, jotka haluavat korottaa päättötodistuksensa arvosanoja jatko-opintoja varten tai tarvitsevat lisäaikaa ammatinvalintaan ja tulevaisuuden suunnitelmien tekemiseen. Lukuvuoden aikana oppilaat saavat pohtia rauhassa, mihin haluavat myöhemmin suunnata. Kymppiluokka kasvattaa monen opiskelumotivaatiota kuin huomaamatta ja tuo omaan tekemiseen tavoitteellisuutta.

Etelä-Pohjanmaan Opistolla kymppiluokan päättäneet suuntaavat jatko-opintoihin omasta mielestään nyt paljon paremmin eväin. Kuvassa Janika Saha (vas.), Lina Wikman, Ronja Santala ja Peetu Haavisto.

Usein kymppiluokalle tullaan erilaisista lähtökohdista, mutta hyvin samankaltaisin tavoittein. Nuoret jakautuvat niihin, joiden jatkosuunnitelmat ovat vielä hakusessa ja niihin, jotka haluavat parantaa opintomenetystään jatko-opintoja varten.

– Minulla lukio oli ensimmäisenä mielessä, mutta keskiarvo ei riittänyt sinne asti. Vanhempien kannustamana lähdin kympille korottamaan päättötodistuksen numeroita, kertoo seinäjokinen Peetu Haavisto.

Peetu kävi kymppiluokan Etelä-Pohjanmaan Opistolla Ilmajoella. Opiskelutovereita oli lukuvuoden aikana yhdeksän, suurin osa lähiseudulta, mutta kauimmaiset pääkaupunkiseudulta ja länsirannikolta.

Helsinkiläinen Janika Saha päätyi kymppiluokalle sukulaisten kotipitäjään Ilmajoelle, kun aiemmin aloitetut ammattikoulu ja lukio eivät tuntuneet omilta ja jäivät kesken.

– Ajatukset ovat selkiytyneet kummasti nyt vuoden aikana, Janika valottaa.

– Peruskoulun jälkeen en vielä tiennyt mikä minusta tulee isona, mutta nyt tiedän. Koin, että kymppi on parempi vaihtoehto kuin jäädä kotiin. Olen saanut nostettua numeroita ja nyt on todennäköistä, että pääsen haluamaani kouluun, kertoo puolestaan Ronja Santala Ilmajoelta.

Tärkeintä kannustava ilmapiiri

Kymppiluokalla opiskellaan yhteisesti kaikkia perusopetuksen keskeisiä aineita, kuten äidinkieltä, ruotsia, englantia ja matematiikkaa. Lisäksi tarjolla on useita valinnaisaineita, työelämätutustumisjaksoja sekä jatkuvaa henkilökohtaista opinto-ohjausta.

– Opettajat korostivat sitä, että nyt aloitetaan puhtaalta pöydältä ja kaikki on mahdollista. Meihin uskottiin ja luotettiin ja meiltä myös odotettiin paljon, muistelee Kaskisilta Ilmajoelle tullut Lina Wikman. Tärkeintä oli kannustava ilmapiiri, joka vaikutti opiskelumotivaatioon.

– Paljon töitä oli tehtävä vuoden aikana, mutta luokkatovereiden ja opettajien tuki on auttanut tavoitteiden saavuttamisessa, Peetu lisää.

Lukuvuosi opistolla hitsasi koko porukan niin hyvin yhteen, että luokan yhteishenki onkin monen mielestä ollut opintojen parasta antia.

– Vuosi on kasvattanut monella tapaa ja auttanut itsenäistymään. Paljon on tullut myös uusi ystäviä, joita jäämme kaipaamaan, nelikko toteaa.

Jokainen heistä lähtee lukuvuoden päätyttyä kirjaimellisesti eri suuntiin. Päällimmäisenä murheena kaikilla ainoastaan se, milloin ja missä tavataan seuraavan kerran.

Jaa sivu